Wat een verhalen vloeiden er uit de GP van Hongarije van afgelopen weekend. Het teamordersdebakel bij McLaren, de scheldkanonnade van Verstappen, Alonso die Stroll voorbij moest laten gaan voor P10 (dat laatste heb je misschien gemist, maar was ook minder boeiend). Lang is er niet om te herstellen van de race in Boedapest, want dit weekend wordt er weer geracet en niet op de minste baan. De F1 reist door voor de GP van België 2024 op Spa-Francorchamps.

Met een lengte van 7,004 meter is het circuit in de Ardennen de langste baan van de F1-kalender. Met prachtige bochten als Raidillon, Pouhon en Blanchimont is het Belgische circuit één van de favoriete bij de coureurs. Zouden die drie bochten vol gas zijn in het droog? Vorig jaar was er nog een sprintkwalificatie en bijbehorende -race, maar voor de GP van België 2024 heeft de F1 gekozen voor een normaal format.

Wat moet ik weten over de GP van België 2024?

Waar de teams afgelopen weekend de auto’s afstelden op zoveel mogelijk downforce zal er dit weekend een keuze gemaakt moeten worden. In de eerste en laatste zijn lange rechte stukken, terwijl de middensector vol zit met bochten. Er moet dus een compromis komen tussen snelheid in een rechte lijn en in de bochten.

Spa-Francorchamps lay-out

Dit jaar is het asfalt van de gehele baan in Spa vernieuwd. Bij de 24-uursrace van afgelopen maand zorgde dat ervoor dat de GT3’s zo’n drie seconden sneller waren per ronde. Volgens Pirelli komt dit deels doordat het nieuwe asfalt meer grip geeft. Daardoor zullen de rondetijden in de F1 ook naar verwachting korter zijn.

Voor wie staat er veel op het spel?

De race in Spa is de laatste race voor de zomerstop. Er wordt dan drie weken niet geracet tot de GP van Nederland in het weekend van 25 augustus. Om überhaupt bij die race aanwezig te kunnen zijn, moet Pérez goed presteren in België. In de zomervakantie bespreekt Red Bull Racing of het team verder wil met de Mexicaanse coureur. Volgens zijn contract kan Pérez na de race op Spa werkeloos zijn.

Ook de andere Red Bull-coureur wil wat rechtzetten. Verstappen had een dramatisch weekend in Hongarije. Daardoor verkleinde Norris het puntenverschil naar 76 punten en kwam McLaren zelfs tot 51 punten bij het kampioenschap voor F1-teams. Tevens heeft Mercedes wat te bewijzen in Spa-Francorchamps.

Net als Silverstone is Spa een baan met gemixte weersomstandigheden en een mix van rechtuit en snelle bochten. We weten inmiddels dat Hamilton aan de haal ging met de overwinning in Groot-Brittannië. We zouden niet willen zeggen dat Mercedes er absoluut de snelste auto, maar het team deed in ieder geval wal mee om de overwinning. Die mogelijkheid hebben ze op een soortgelijke baan als Spa ook zeker.

Wat zegt Max Verstappen?

‘Ik vind Spa-Francorchamps een uitdagend circuit. Het heeft veel snelle bochten en daar geniet ik van. Natuurlijk is Eau Rouge mooi! Ik kijk er al heel erg naar uit om op dit thuiscircuit te rijden’, zegt Verstappen op Verstappen.com.

Hoe is het weer op Spa in België?

Wisselende weersomstandigheden horen nu eenmaal bij een race op Spa-Francorchamps. En ook dit jaar lijkt het weer raak te zijn. Voor vrijdag en zaterdag wordt er op dit moment regen voorspeld gedurende zo’n beetje de hele dag. Op zondag hangen er ook wolken boven Spa, maar daar komt volgens de laatste voorspelling geen regen uit. Maar onthoud: dit is Spa, alles kan gebeuren. Zolang er maar niet zoveel regen valt als in 2021.

Hoe laat begint F1 op Spa?

Vrijdag
1e vrije training: 13:30 uur – 14:30 uur
2e vrije training: 16:00 uur – 17:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 12:30 uur – 13:30 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)