De toekomst van de Belgische F1-race leek aan een zijden draadje te hangen. Concurrentie uit Zuid-Afrika zou Spa-Francorchamps de das omdoen, werd er gezegd. Ook zou de circuitorganisatie al eens in Zandvoort langs zijn geweest om een mogelijke om-en-om-deal te bespreken. Voor de komende twee jaar is dit niet nodig. De GP van België heeft een nieuw contract ondertekend waardoor ze de F1 in ieder geval nog een jaar extra op bezoek krijgen.

Een jaartje maar – dat knaagt wel. Waarom wil de F1 een van de beste circuits op de kalender niet wat langer vastleggen? Een race als de GP van Oostenrijk heeft een contract tot en met 2037 en een heleboel andere races, zoals die in Saoedi-Arabië, Canada, Miami, Hongarije, Bahrein, Qatar en Abu Dhabi zijn tot tenminste 2030 verzekerd van hun voortbestaan.

Waarom de GP van België maar een contract krijgt voor één jaar

Er zijn meerdere redenen die zorgen voor de onrust op Spa-Francorchamps. Geld is er natuurlijk eentje van, maar ook het veiligheidsvraagstuk. Is het circuit niet te gevaarlijk voor F1-auto’s? Na de fatale crashes van Anthoine Hubert en Dilano van ‘t Hoff kwam er meer druk te staan op het imago van Spa.

Dan is er nog de actie op de baan, of het gebrek daaraan. De F1 is bang dat toeschouwers geen waar voor hun geld krijgen. Denk maar eens terug aan de ‘race’ van 2021: fans stonden uren in de stromende regen te wachten op wat actie. Toen die niet kwam, konden de toeschouwers moeilijk wegkomen door de modderige omgeving. Uiteindelijk kreeg ook niemand zijn geld terug.

Toch wordt er ook progressie geboekt. Dit jaar werd het circuit over het gehele F1-weekend door 380.000 fans bezocht. Er kwamen nieuwe tribunes en de raceorganisatie heeft gewerkt aan het entertainment buiten de baan, zoals livemuziek.

Dit bevestigt F1-baas Stefano Domenicali op F1.com. ‘Spa staat synoniem voor F1 doordat het een van de circuits was in ons allereerste seizoen en het zeer geliefd is bij zowel fans als coureurs, dus ik ben verheugd om onze relatie met hen te verlengen tot 2025. De promotor heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet door de fan-ervaring en infrastructuur te verbeteren.’ Volgend jaar wordt de GP van België op 28 juli verreden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)