In een half natte kwalificatie declasseerde Max Verstappen het hele veld. De Nederlandse coureur ging op het nippertje door naar het laatste deel, maar liet in Q3 zien wat hij in huis heeft. De snelste ronde van Verstappen was 0,8 seconden sneller dan wie dan ook. De concurrentie krijgt vandaag een tweede kans in de ‘Sprint Shootout’, oftewel de kwalificatie voor de sprintrace in België.

De start van deze kwalificatiesessie wordt uitgesteld. Er staat teveel stilstaand water op de baan. Het eerste kwartier komt de enige actie op de baan van een veegwagen en een trekker met een soort bladblazer op de voorzijde. Na een half uurtje blazen, komt het teken van de wedstrijdleiding om te beginnen met de kwalificatie voor de sprintrace.

SQ1

Het schoonvegen van de baan wil niet zeggen dat het asfalt kurkdroog is. Er staat nog steeds veel water op de baan waardoor alle auto’s op intermediates rijden. Er komt ook geen regen meer bij, dus de baan wordt net als gisteren alleen maar beter tegen het einde van de sessie. Zo laat mogelijk op de baan zijn, is dus van belang.

Meerdere coureurs willen daarom op het laatst moment aan een ronde beginnen. Het zorgt voor een drukte van jewelste. Pérez komt in zijn laatste snelle ronde een Alpine tegen die zijn ronde afrondt. Toch wil de Franse auto niet van zijn gas af. Overigens gaan zowel de Alpine’s als Pérez gewoon door naar SQ2 en heeft dus geen invloed op de uitslag.

Max Verstappen is weer het snelst en is weer 0,8 seconden sneller dan de rest van het veld. Hamilton sluit als tweede aan. George Russell eindigt vijftiende en gaat dus met de hakken over de sloot door naar het tweede deel van de kwalificatie. Wie het niet halen, zijn Hülkenberg, Zhou, Magnussen, Bottas en Tsunoda.

SQ2

Het licht gaat weer op groen en de coureurs komen weer op inters naar buiten. De baan lijkt steeds droger te worden. Er ontstaat zelfs al een droge lijn. Het zal dus niet lang duren voordat de slicks de betere banden zijn. Logan Sargeant heeft een momentje wanneer hij net buiten de droge lijn komt. De Williams spint, gaat door het grind, maar raakt geen muur.

Stroll is de eerste die het aandurft om te wisselen naar de mediums. ‘Ah, het is te vroeg!’, meldt de Aston Martin-coureur direct over de boordradio. Het is te laat om nog te wisselen naar de regenbanden, dus moet Stroll roeien met de riemen die hij heeft. Zijn eerste sector is prima, maar in bocht negen – de bocht waar meerdere coureurs dit weekend al in de fout gingen – gaat het fout.

Stroll is de controle kwijt en de Aston Martin komt in de bandenstapels terecht. Er is dan nog een half minuutje te gaan, maar de wedstrijdleiding beslist dat de sessie niet meer wordt hervat. Daarmee naait Stroll zijn teamgenoot een oor aan. Alonso heeft namelijk nog geen snelle tijd staan in deze sessie. Datzelfde geldt voor Albon, Sargeant en Stroll zelf. Ook Ricciardo valt af.

SQ3

Wanneer de auto van Stroll is weggehaald, kunnen we beginnen aan het laatste deel van de kwalificatie voor de sprintrace in België. Inmiddels is de baan wel genoeg opgedroogd voor de zachte banden. De korte Q3 duurt maar acht minuten. Daardoor hebben de verschillende coureurs geen tijd om na een snelle ronde naar binnen te komen. Je enige optie is buiten blijven. Een andere strategie is om maar één snelle ronde te doen.

Na de eerste rondjes is Lewis Hamilton het snelst. Max Verstappen moet 0,088 seconden toegeven op zijn rivaal. Pérez heeft ongelofelijk veel verkeer in de laatste chicane. Hij zet voorlopig wel de snelste tijd neer. Verstappen zit daar achter en heeft weinig tijd om nog aan een snelle ronde te beginnen. Met nog twee seconden te gaan begint Verstappen aan zijn laatste ronde.

Het komt dus weer op de laatste ronde neer. Verstappen komt als laatste over de streep en pakt pole. Deze keer is het verschil maar 0,011 seconden. Piastri pakt P2 met Carlos Sainz op de derde plaats op 0,025 seconden achterstand op Verstappen. De sprintrace van later vandaag is overigens verplaatst. De verkorte race is begint om 17:05 uur in plaats van 16:30 uur.

Uitslag van de kwalificatie voor de sprintrace in België

 1. Verstappen
 2. Piastri
 3. Sainz
 4. Leclerc
 5. Norris
 6. Gasly
 7. Hamilton
 8. Pérez
 9. Ocon
 10. Russell
 11. Ricciardo
 12. Albon
 13. Sargeant
 14. Stroll
 15. Alonso
 16. Tsunoda
 17. Bottas
 18. Magnussen
 19. Zhou
 20. Hülkenberg

Hoe laat begint F1 op Spa?

Zaterdag
Sprintrace: 17:05 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie