De eerste en enige vrije training in België zorgde niet voor veel informatie voor de teams. Het regende flink op het Circuit Spa-Francorchamps waardoor de teams geen risico’s wilden nemen. Gelukkig is het nu een stukje droger voor kwalificatie. Om de baan nog wat extra te laten afdrogen, stelt de FIA de start van de kwalificatie met tien minuten uit.

In de tijd tussen de training en de kwalificatie komt er flink wat F1-nieuws naar buiten. De F1 blijft bandenwarmers gebruiken tot 2025. Daarnaast heeft de F1 commissie vastgesteld dat er een verschil in motorvermogen is tussen de teams. Samen met de motorleveranciers wordt nu gekeken hoe dit gat gedicht gaat worden.

Tevens maakt het F1-team van Alpine bekend dat teambaas Otmar Szafnauer na dit raceweekend op zoek moet naar een nieuwe baan. Ook sportief directeur Alan Permane en de technisch manager Pat Fry worden de laan uitgestuurd. Fry heeft al een nieuwe baan gevonden. Hij verkast naar Williams. De reorganisatie is het gevolg een wissel aan de top. Laurant Rossi is afgezet als de grote baas van Alpine. Zijn plek wordt ingenomen door Philippe Krief.

Q1

Genoeg over de leegloop bij Alpine, laten we eens gaan kijken naar de kwalificatie in België. De coureurs van Mercedes gaan extra vroeg in de pitstraat staan om als eerste de baan op te kunnen. Beide auto’s staan op intermediates. In de tijd dat Russell en Hamilton in de pitstraat wachten, begint de zon fel te schijnen. Wanneer het stoplicht op groen gaat, blijkt dat de baan nog nat genoeg is voor deze band.

Max Verstappen meldt direct dat het droger begint te worden, maar dat de inter voor nu de best band is. Zoals je dit weekend overal gaat lezen en horen, zijn de weersomstandigheden typisch Spa. Op verschillende delen van baan is het droog, maar verderop kan het weer behoorlijk nat zijn. De natte drogen niet snel genoeg op voor een ronde op slicks.

De langzaam opdrogende baan zorgt ervoor dat de tijden steeds sneller worden. De laatste ronde die je op de klokken krijgt, is dus je beste kans op een ticket naar Q2. Ricciardo rijdt een goede laatste ronde, maar heeft Raidillon afgesneden. Daardoor wordt zijn ronde afgepakt en valt de Australiër af. Ook Hülkenberg, Zhou en de beide Williamsen halen het tweede deel niet. En dat terwijl toch wat verwacht hadden van Williams.

Q2

De weersomstandigheden blijven hetzelfde in Spa. De baan droogt dus langzaam maar zeker op. Verstappen meldt in zijn eerste ronde dat er een droge lijn begint te vormen, maar dat het nog steeds erg vochtig is in de tweede sector. De transitie naar de droogweerbanden zit eraan te komen. Voor de zekerheid zetten alle coureurs eerst een ronde op de intermediates.

Na die eerste ronden is Verstappen het snelst gevolgd door Pérez, Piastri en Ocon. Na zijn getimede ronde komt Verstappen binnen om te wisselen naar de zachte band, net als de rest van het veld. Alle coureurs lijken het bij het juiste eind te hebben.

Toch kan Esteban Ocon zijn auto niet op het zwarte gedeelte houden. In bocht tien schiet de Franse coureur van de baan en raakt de muur. Daardoor breekt de helft van zijn voorvleugel af en moet de Alpine naar binnen.

Wederom is de juiste strategie om zo laat mogelijk aan je snelste ronde te beginnen. Dat lukt Verstappen niet. Hij schiet door in de bocht waar Ocon er eerder vanaf ging. Dan moeten Gasly en Magnussen hun ronde nog afmaken. Zij halen het allebei niet waardoor Verstappen opgelucht kan ademhalen. Ook Ocon, Bottas en Tsunoda stranden in Q2. Rookie Piastri pakt stoer de snelste tijd voor de Ferrari’s, Stroll en Norris.

Q3

Op de plaats waar Verstappen, Ocon en blijkbaar ook Magnussen eraf gingen, ligt nu veel grind op het asfalt. Daarom wordt het laatste deel even uitgesteld. Wanneer de kiezels van de baan zijn, kunnen we verder met de kwalificatie in België. Verstappen moet laten zien dat hij het vorige deel achter zich kan laten en nu het maximale uit zijn RB19 kan halen.

De baan is inmiddels helemaal opgedroogd. Charles Leclerc is na zijn eerste ronde de snelste van iedereen. Verstappen volgt op 0,1 seconden. Maar ook in het laatste deel bepaalt het einde van de sessie de einduitslag. Er moet dus nog een tandje bij voor Verstappen. Wie o wie gaat hier pole pakken?

Piastri wint het duel binnen Mclaren. Het papaya-team finisht als zesde en zevende. Baas boven baas is Max Verstappen. Hij is 0,8 seconden sneller dan Leclerc op P2. Het is ongelofelijk hoe Verstappen na zo’n slechte Q2 zich weet te herpakken. De Nederlandse coureur start echter zondag niet op de eerste plaats. Verstappen heeft dit weekend een nieuwe versnellingsbak laten monteren en krijgt daarvoor een straf van vijf plaatsen. Iets zegt ons dat Verstappen die vijf plaatsen wel goed rijdt.

Uitslag van de kwalificatie in België

 1. Verstappen
 2. Leclerc
 3. Pérez
 4. Hamilton
 5. Sainz
 6. Piastri
 7. Norris
 8. Russell
 9. Alonso
 10. Stroll
 11. Tsunoda
 12. Gasly
 13. Magnussen
 14. Bottas
 15. Ocon
 16. Albon
 17. Zhou
 18. Sargeant
 19. Ricciardo
 20. Hülkenberg

Hoe laat begint F1 op Spa?

Zaterdag
Sprint Shootout: 12:00 uur – 12:44 uur
Sprintrace: 16:30 uur – 17:30 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)