Voor de laatste keer vóór de zomerstop gaan we kijken naar een F1-weekend. En wat voor weekend belooft het te worden. We zijn afgereisd naar de Ardennen voor de GP van België 2023 op het circuit van Spa-Francorchamps. Omdat het sprintweekend is, krijgen we maar één vrije training en gaan we straks kwalificeren. Al hoewel…

De weersverwachtingen zijn zoals je verwacht bij Spa wisselvallig. Vandaag en morgen gaat het regen, maar waar op de baan? Daar komen de coureurs pas achter als ze op de baan zijn. Mochten de omstandigheden te gevaarlijk zijn tijdens de kwalificatie, dan worden de resultaten van deze vrije training niet gebruikt als startopstelling voor zondag, maar starten we aan de hand van het klassement.

Weinig actie op de baan

Eerst maar eens kijken naar de vrije training. Het komt met bakken uit de hemel, maar toch besluit Alexander Albon als eerste de baan op te gaan met intermediates. De condities worden niet beter. Daar komt Albon op pijnlijke wijze achter. In de chicane aan het einde van de ronde schiet de Williams ver rechtdoor richting de bandenstapels. De auto remt genoeg af en blijft buiten gevaar, maar de coureurs zijn gewaarschuwd.

Mondjesmaat komen er wat coureurs naar buiten om aan te voelen hoe de full wets reageren op het natte asfalt. In de tweede sector van het circuit lijkt het een stuk droger te zijn dan in het eerste en laatste deel. Hierdoor komen er meer en meer coureurs naar buiten. Pierre Gasly probeert het op de inters. Hij kopieert Albon door rechtdoor te schieten in de laatste bochtencombinatie. Net als Albon houdt Gasly zijn auto uit de muur.

Sargeant veroorzaakt rode vlag

Na nog wat uitstapjes van Albon en Zhou heeft ook Logan Sargeant problemen. Bij het remmen na het lange rechte stuk na Eau Rouge wil zijn Williams niet stoppen. Sargeant rukt nog wat aan het stuur, maar het verandert niets aan de situatie. De rookie schiet rechtdoor en raakt de muur. Op het eerste oog lijkt de auto oké, maar toch moet de Williams worden weggetakeld. Daardoor wordt de rode vlag gezwaaid.

Max Verstappen tijdens de training in België

Na een minuut of twintig komt Max Verstappen voor het eerst uit zijn pitbox. Hij doet een installatierondje op de full wets en komt direct weer naar binnen. Na de rode vlag komen Verstappen en Pérez als enige terug de baan op. Beide coureurs doen dat op de intermediates. Wederom zet Verstappen geen getimede ronde neer, maar komt meteen weer naar binnen.

En zo komt de eerste en enige vrije training van dit weekend tot een eind. Uit deze training blijkt dat het remmen na een lang recht stuk het lastigste onderdeel is. Daarmee doelen we op het remmen voor de laatste chicane en op Kemmel-straight richting Les Combes. Nu moeten we gaan afwachten of de wedstrijdleiding het veilig genoeg vindt om straks op volle snelheid te gaan kwalificeren in de regen. Wij voorspellen dat de kwalificatie niet doorgaat als het zo nat is als nu.

Uitslag van de vrije training voor de GP van België 2023

 1. Sainz
 2. Piastri
 3. Norris
 4. Leclerc
 5. Pérez
 6. Albon
 7. Tsunoda
 8. Magnussen
 9. Ricciardo
 10. Hülkenberg
 11. Alonso
 12. Hamilton
 13. Russell
 14. Bottas
 15. Zhou
 16. Sargeant
 17. Stroll
 18. Gasly
 19. Ocon
 20. Verstappen

Hoe laat begint F1 op Spa?

Vrijdag
Kwalificatie: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
Sprint Shootout: 12:00 uur – 12:44 uur
Sprintrace: 16:30 uur – 17:30 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie