Max Verstappen is vooralsnog ongenaakbaar in Spa. Op de verregende vrije training na was Verstappen het snelst in iedere sessie. Ook in racecondities is de Red Bull met nummer 1 op de neus superieur. Door de wissel van full wets naar intermediates kwam Pierre Gasly naar voren en eindigde de sprintrace als derde. Hoe gaat dat vandaag verlopen tijdens de GP van België 2023?

De start van de race in de Ardennen begint in ieder geval in droge condities. De teams verwachten dat er gedurende de race wel wat regendruppels kunnen vallen. Mocht die regen er komen, kan dat de opmars van Verstappen stoppen?

De leider in het kampioenschap begint vandaag vanaf de zesde plaats. Verstappen pakte wel pole-position tijdens de kwalificatie, maar liet een nieuwe versnellingsbak monteren waardoor hij een straf van vijf plaatsen kreeg. Red Bull kiest bij Verstappen voor de zachte band, dezelfde band als waar de top vijf op start, behalve Piastri. Hij start net als de eerste vijf coureurs achter Verstappen op de mediums.

Start van de GP van België 2023

Sergio Pérez heeft een goede start, maar kan niet aanvallen bij Leclerc in de eerste bocht. Achter hen duikt Piastri aan de binnenkant van Sainz. De Ferrari-coureur verremt zich, heeft Hamilton aan zijn buitenkant en Piastri aan zijn binnenkant in de eerste bocht. Het blijkt dat La Source niet met drie F1-auto’s gaat. Piastri tikt Sainz en de muur aan. Door het contact met de muur breekt een stuurstang af en wordt de McLaren onbestuurbaar. Sainz kan wel door.

Vooraan heeft Pérez alleen maar het Kemmel-straight nodig om voorbij te gaan aan Leclerc. In die eerste ronde rijdt Pérez direct anderhalve seconde weg bij Leclerc. De Ferrari kan voorlopig niet naar voren kijken, want Hamilton vult zijn spiegels. Achter de Mercedes zit Verstappen die al is opgerukt naar P4. De gestrande auto van Piastri zorgt kort voor een gele vlag.

De Sainz-trein

Hierna ontstaat er een lange rits auto’s achter Sainz. Zijn Ferrari is dus toch aangetast door het contact met Piastri. De een na de ander gaat voorbij aan de Ferrari. Alonso komt als eerst voorbij aan Sainz en na hem komt Tsunoda. De Japanse coureur heeft zich weten op te werken van de elfde naar de zesde plaats. Ook Albon is bezig met een flinke opmars. Hij is van de zestiende naar de zevende plaats opgeklommen.

In de zesde van 44 rondes gaat Verstappen gemakkelijk voorbij aan Hamilton. Net als Pérez doet Verstappen het bij Les Combes. Op dit moment in de race komen verschillende coureurs die op de zachte banden rijden naar binnen voor een wissel. De softs slijten dus een stuk harder dan gedacht. Inmiddels is Verstappen in ronde 9 aangekomen bij Leclerc.

Ook bij Leclerc kiest Verstappen ervoor om na Kemmel, richting Les Combes zijn aanval in te zetten. En ook deze keer slaagt de actie. Verstappen heeft nu een achterstand van drie seconden op zijn teamgenoot. Het gat tussen de Red Bulls krimpt ongeveer met een tiende van een seconde per ronde.

Pitstops voor de Red Bulls

De engineer van Verstappen vertelt de coureur dat hij zijn banden moet sparen. Verstappen vindt het geen probleem, maar hij wil wel weten of het voor beide auto’s geldt. Het team wil dat Verstappen gewoon de instructies opvolgt. Hierna komt Pérez naar binnen. Een ronde later komt Verstappen ook naar binnen. De stop van Verstappen is 0,7 seconden sneller dan die van zijn teamgenoot. Het verschil is na de pitstops iets minder dan twee seconden.

Twee ronden later zit Verstappen binnen een paar tienden van zijn teamgenoot. Het tempo van Verstappen is te hoog voor Pérez. Aan het begin van ronde 17 moet Pérez zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoot. Wederom zet Verstappen de inhaalactie in na het rechte stuk van Kemmel. De Nederlandse coureur trekt meteen een gat van anderhalve seconde.

Maar daar komt de regen

In de eerste ronde na de inhaalactie van Verstappen melden de eerste coureurs dat het begint te regenen. En inderdaad, de paraplu’s komen tevoorschijn op de tribunes. Nu is het zaak om het wisselmoment van droog naar nat perfect te timen. Verstappen overlegt met het team. Het liefste zou het team geen extra stop willen maken. Inmiddels is het gat naar Pérez gegroeid naar een seconde of vier.

‘Het begint wel wat glibberiger te worden nu’, meldt Verstappen in ronde 20. In het volgende bericht laat de Red Bull-coureur weten dat het best veel begint te regenen. Toch wil het team dat er geen wissel komt naar regenbanden. De neerslag zou binnenkort moeten stoppen. Verschillende coureurs doen een pitstop maar er wisselt niemand naar de inters. In ronde 24 krijgt Verstappen het bericht dat er geen extra regen wordt voorspeld.

Sainz komt naar binnen

De gehavende Ferrari van Carlos Sainz komt in de 25e ronde naar binnen. Niet om te wisselen van band, maar om de race te eindigen. Vooraan doet Verstappen wat hij iedere week doet: constant sneller zijn dan wie dan ook. Achter hem kunnen alle geplande pitsstrategieën van Pirelli het raam uit. De slijtage is hoger dan gedacht waardoor een gedeelte van de coureurs net over de helft van de race een tweede pitstop maakt.

Met nog veertien ronden te gaan, komt Sergio Pérez naar binnen. Een rondje later kan Verstappen een gratis pitstop doen en de leiding behouden. Verstappen opent het gat weer naar P2. Daarnaast pakt de leider in de race ook maar even de snelste tijd.

Verstappen heeft zijn lolbroek aan

Hierna wil het team dat Verstappen wat minder van zijn banden gaat vragen. ‘Ik kan ook wat door pushen en nog een stop doen voor een beetje pitstoptraining?’, grapt Verstappen. Het mogen duidelijk zijn dat Verstappen zich verveelt door zo eenzaam vooraan te rijden. Misschien kan Verstappen nog met een hand gaan rijden of een stukje met zijn ogen dicht om het spannender te maken?

Laten we dan maar kijken naar het middenveld waar het wel interessant is. Leclerc en Hamilton hebben zich ontdaan van de rest van het veld. Achter hen is er een mix aan teams die strijden om de punten. Alonso leidt de groep voor Russell, Norris en Stroll. Daarachter ligt Ocon die Tsunoda op een heerlijke manier heeft ingehaald in Les Combes. Gasly volgt die ook een geweldige inhaalmanoeuvre heeft gemaakt op Albon.

Finish van de GP van België 2023

Op de streep heeft Verstappen een voorsprong opgebouwd van 22 seconden. Hij declasseert wederom het hele veld. Leclerc is de best of the rest en pakt zijn eerste podium sinds Oostenrijk. De vlag mag ook uit bij AlphaTauri. Yuki Tsunoda pakt een punt voor het zusterteam van Red Bull. Daniel Ricciardo stelt teleur en wordt zestiende.

De snelste raceronde verliest Verstappen aan Hamilton die aan het einde van de race naar binnenkomt voor een nieuwe set mediums banden. Toch kan Verstappen met een gerust hart op vakantie en zich gaan klaarmaken op de GP van Nederland over vier weken. Een fijne F1-vakantie allemaal!

Uitslag van de GP van België 2023

 1. Verstappen
 2. Pérez
 3. Leclerc
 4. Hamilton
 5. Alonso
 6. Russell
 7. Norris
 8. Ocon
 9. Stroll
 10. Tsunoda
 11. Gasly
 12. Bottas
 13. Zhou
 14. Albon
 15. Magnussen
 16. Ricciardo
 17. Sargeant
 18. Hülkenberg
 19. Sainz
 20. Piastri
Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie