Ook de kwalificatie voor de sprintrace werd een prooi voor Max Verstappen. Deze keer was het verschil met de dichtstbijzijnde concurrent niet 0,8 seconden maar 0,011 seconden. Volgens Verstappen deed hij het ook wat rustiger aan door de moeilijke baanomstandigheden. Met de snelheid over één ronde zit het wel goed bij de Red Bull RB19, maar hoe is dat in de race? Daar gaan we nu achter komen.

Voor het zover is, moeten de teams een keuze maken op welke banden ze gaan starten. De keuze is vandaag een stuk lastiger dan andere weekenden. Spa voldoet aan het imago om onvoorspelbare weersomstandigheden te kweken. Vlak voor de monteurs van de startgrid moeten, komt er een stortvloed aan regen naar beneden. Wederom zorgt de regen ervoor dat de start wordt uitgesteld.

Start van de sprintrace in België

Een half uur later dan gepland, begint de actie op de baan. De coureurs dienen verplicht op de full wets te starten. Tijdens de vier opwarmrondjes achter de safety car zegt Verstappen dat het volgens hem al tijd is voor de intermediates. Wanneer de Aston Martin Vantage binnen is, mag Verstappen het tempo bepalen. Verschillende coureurs duiken naar binnen, maar de leider in de race blijft buiten.

Verstappen moet dus nog een rondje rijden op de full wets voor hij kan wisselen. Na die ronde komt Verstappen inderdaad binnen. Het is druk in het wisselstation, maar het gaat allemaal net goed in de pits. Wanneer Verstappen uit de pitsstraat komt, is Piastri hem al voorbij. De Red Bull ligt ongeveer anderhalve seconde achter de McLaren.

Grote winnaar van het wisselgala is Pierre Gasly. Hij is opgeklommen naar de derde plaats. Ook Pérez heeft een goede stop gemaakt. Hij ligt vierde. Terug weer naar de kop van het veld waar Verstappen is aangesloten bij Piastri. Binnen één ronde is het verschil nog maar een halve seconde. De jacht van Verstappen wordt helaas voor de Nederlander gestaakt.

Safety car

Op zijn 42ste verjaardag gaat Fernando Alonso eraf in Pouhon. De Spaanse coureur raakt lichtjes de kerbstone aan. Hierdoor raakt de achterkant alle grip kwijt en spint Alonso van de baan. De safety car die hierdoor volgt, is in het voordeel van Piastri. Door de vele opwarmrondjes en lange lay-out van het circuit zijn er maar elf ronden te rijden in de hele sprintrace. Na de safety car zijn er nog maar zes ronden te rijden.

Lang kan Piastri niet genieten van de leiding van de sprintrace. Op het Kemmel-straight is de topsnelheid van Verstappen vele malen hoger dan het tempo van de McLaren. Verstappen gaat zelfs voor de combinatie Les Combes voorbij. Inmiddels begint er een droge lijn te ontstaan en denkt Magnussen na over slicks. Verderop heeft Pérez problemen met Hamilton vlak achter hem.

Pérez in de problemen

Hamilton heeft meer snelheid, maar Pérez wil niet opgeven. De twee raken elkaar, maar kunnen initieel wel beide doorgaan. De Red Bull loopt hierdoor schade op. Volgens de wedstrijdleiding is Hamilton de schuldige. Hij krijgt dan ook een staf van vijf seconden.

Intussen gaat de een na de ander voorbij aan Pérez. Wanneer Norris ook de gehavende Red Bull wil inhalen, schiet Pérez de grindbak in. Daardoor valt de Mexicaanse coureur nog verder terug naar achteren. Het team haalt Pérez naar binnen om de auto te parkeren.

Verstappen cruiset naar de overwinning

De baan droogt verder en verder op, maar het is te laat om te wisselen naar de banden zonder profiel. Vooraan heeft Verstappen een gat opgebouwd van zo’n zes seconden. Oscar Piastri houdt stand en pakt zijn eerste top drie finish in de F1. Het weekend wordt nog een tandje bijzonderder voor Pierre Gasly. Hij pakt P3 op het circuit waar zijn goede vriend Hubert in 2019 het leven liet. Hamilton valt door zijn straf terug naar P7.

Uitslag van de kwalificatie voor de sprintrace in België

 1. Verstappen
 2. Piastri
 3. Gasly
 4. Sainz
 5. Leclerc
 6. Norris
 7. Hamilton
 8. Russell
 9. Ocon
 10. Ricciardo
 11. Stroll
 12. Albon
 13. Bottas
 14. Magnussen
 15. Zhou
 16. Sargeant
 17. Hülkenberg
 18. Tsunoda
 19. Pérez
 20. Alonso

Hoe laat begint F1 op Spa?

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie