Waarschijnlijk het allerlaatste dat we dachten toen we onlangs met de nieuwe Audi RS 3 op pad waren: ‘Leuk, maar een beetje underpowered’. We durven haast te stellen dat niemand dat zou denken met 400 pk onder zijn rechtervoet. Toch is, als zo vaak, de werkelijkheid weer anders: die mensen zijn er. En ze werken, zoals zo vaak, bij tuner Abt. En dus is er nu de Abt Audi RS 3, met die broodnodige 60 pk en 40 Nm extra.

Hoe snel wordt die Abt Audi RS 3 daarvan?

Nou, de RS 3 is van zichzelf al bloedsnel. Sneller zelfs dan Audi zelf beweert. Zo klokten wij de 0-100-tijd op 3,6 seconden, waar Audi het in de eigen fabrieksopgave op 3,8 seconden houdt. Terwijl het ding nota bene op winterbanden stond. Abt zegt dat hun RS 3 0,2 seconden sneller bij 100 km/u is, en claimt dus 3,6 seconden. Daar zul je in het echte leven dus waarschijnlijk nog 0,2 seconden af kunnen halen. Ach: het zijn tienden die voor Max Verstappen dan misschien het verschil tussen leven en dood betekenen, jij zult alleen denken: ‘Tandjes, wat is dit ding snel’. En daar ging het om, nietwaar? Ook leuk: met de Abt Audi RS 3 kun je lid worden van de 300+ Club, want die snelheid moet volgens de Duitsers haalbaar zijn.

Abt bereikt dat vermogen trouwens puur door te rommelen met het motormanagement. Geen andere turbo’s, luchtfilters of andere fysieke wijzigingen dus. Wel hebben ze het over ‘maatregelen om de motor te beschermen’, al weiden ze daar verder niet erg over uit. Net als over de prijs trouwens; daar zeggen ze nog even niks over. Zou, gezien de ernst van de ingrepen, best nog eens kunnen meevallen. Verder houden ze zich ook al redelijk rustig: de Audi RS 3 ziet er vrij standaard uit – houden we van. Al zeggen ze wel dat ze nog bezig zijn met andere ‘upgrades’. We houden ons hart vast.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)