Je kunt zelf aan de slag gaan om een raammechanisme om te bouwen om een actieve achterspoiler aan te sturen. Het knopje lus je dan aan je gas- en rempedaal om de vleugel aan te sturen. Of je doet niet lastig en je koop er gewoon eentje, want dat kan nu. Victor Racing biedt nu deze actieve achterspoiler aan van koolstofvezel. Twee snelle actuatoren duwen de spoiler omhoog of trekken hem weer omlaag om de downforce te regelen. De producent spreekt over maximale waardes van meer dan 360 kilo neerwaartse druk.

De installatie van de actieve achterspoiler is relatief simpel. Het bijgeleverde kastje met de software lust graag 12 volt. Een aansluiting op de computer van de auto is niet nodig. Daarna moet je een goed montagepunt vinden voor het steigerwerk, waarbij het verstandig is om de spoiler niet direct op de achterklep te monteren zoals je vaak ziet. Het plaatwerk van de klep is niet berekend op de meer dan 350 kilo downforce en zal dan vervormen. Bouw liever een klein frame onder de achterklep om de boel te ondersteunen.

Zodra alles ingebouwd is, kun je de actieve achterspoiler direct gebruiken. Het kastje gebruikt GPS, een eigen snelheidsmeter en een gyrosensor om de beweging van de auto in de gaten te houden. Aan de hand van deze gegevens stuurt de software de spoiler aan voor meer neerwaartse druk, minder neerwaartse druk of hij vertelt de vleugel om te dienen als luchtrem. Het apparaat kan alleen naar voren en achteren kantelen, niet naar links en rechts zoals de Zenvo TSR-S.

De actieve achterspoiler koop je bij Victor Racing in Amerika. De grotere spoiler van 174 centimeter kost je omgerekend 2.170 euro. De kleinere spoiler van 143 centimeter kost je omgerekend 1.310 euro. Ze zijn allebei van koolstofvezel en voor de parkeerplaatstuners: je kunt de dansende vleugel ook op demostand zetten, zodat hij elke vijf seconden een andere positie aanneemt.

Foto’s: Victor Racing

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear