Toch een beetje tegenstrijdig: moderne auto’s doen met allerlei technieken hun uiterste best om je te beschermen, en wat doen wij? We zoeken doodleuk situaties op waarbij we die bescherming weleens hard nodig zouden kunnen hebben. En soms gaan we dan over de door de auto bepaalde grens. Een goed voorbeeld is deze E92 BMW M3, die door YouTube-gebruiker PhilsCars met een noodgang over de Nürburgring Nordschleife wordt gejaagd. Op een goed moment heeft de auto er genoeg van: de airbag van de BMW M3 gaat af, geheel uit het niets.

De bestuurder komt na Brünnchen aan bij Eiskurve. Omdat hij net een auto inhaalde, zit hij aan de binnenkant van de bocht en komt hij er iets te wijd uit, waardoor hij de kerbstone aan de rechterkant vol meepakt. De auto krijgt een plotselinge wisseling van zijwaartse krachten te verwerken en denkt kennelijk dat hij op zijn linkerkant gaat rollen, want de zij-airbag aan de bestuurderskant knalt eruit. ‘Was war das?’ zegt de man droog, gevolgd door een begrijpelijke scheldkanonnade.

De sensoren van de auto houden de acceleratie, kantelhoek et cetera constant in de gaten. De airbag zou uiteraard pas moeten ploffen in een extreme situatie. Kennelijk ging de bestuurder hier net over het elektronische randje. De inzittenden zullen flink geschrokken zijn – wat ironisch genoeg juist gevaarlijk is, in volle vaart op de Ring. Gelukkig komen ze er zonder kleerscheuren van af en kan de auto rustig verder rijden.

Airbag van BMW M3 gaat af in de bocht (vanaf 7:10)

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)