De nieuwe Ariel Atom 4 is een revolutie. Weliswaar op een aanzienlijk bescheidener schaal, maar voor een kleine merkje uit het Engelse Somerset is de 4 toch wel degelijk een revolutie. Kun je het verschil zien met de vorige Atom? Geen zorgen als je het niet meteen ziet – wij zien het verschil tussen kranen van anderhalve eeuw oud en kranen van 50 jaar oud ook amper.

Maar kijk nu nog eens. Zet die grijze materie in je bovenkamer aan het werk. Ariel is een klein bedrijf; ze bouwen zo’n 500 auto’s per jaar en hebben niet de middelen om tientallen of zelfs honderden of duizenden technici naar een probleem te laten kijken. Maar wat ze wel hebben is tijd, gekoppeld aan een heldere visie op de toekomst. En een handvol heel slimme mensen.

Hij heeft een vermogen/gewichtsratio van 545 pk per ton en gaat van 0 naar 160 km/u in 6,5 seconden. Wat nog wel de meeste indruk op ons maakt, is hoe dociel en handelbaar hij is bij weinig toeren. En dan hebben we het nog niet over z’n weggedrag gehad. De geometrie is veranderd, de bevestigingspunten van de ophanging zijn herzien, en je kunt bijna niet geloven wat een kolossaal verschil dat maakt ten opzichte van de vorige Atom.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)