Pech dat het gebeurt, maar de timing was een klein gelukje. Deze omgebouwde Ford F-150 had, samen met nog twee andere pick-ups, net een barre tocht achter de rug van 2.200 kilometer door sneeuw en ijs. De expeditie van het Canadese Yellowknife naar de noordelijke Resolute Bay was een groot succes, maar toen ze de pick-ups weer wilden terugbrengen, ging het mis.

De door Arctic Trucks omgebouwde Ford F-150 (die je nu AT44 mag noemen) zakte na de expeditie door het ijs. Sinds maart van dit jaar ligt hij op de bodem in het noordpoolgebied. Transglobal Car Expeditions en non-profit GoodGear, die de expeditie organiseerden, zijn nu bezig om de gezonken auto boven water te halen. En daar komt nogal wat bij kijken in zo’n onherbergzaam gebied.

Het team opereert vanuit Gjoa Haven, 300 kilometer bij het gezonken voertuig vandaan. Deze week gaat een groep duikers aan de slag om luchtzakken in de AT44 te plaatsen. Door de airbags moet de auto gaan drijven, waardoor ze hem op het land (mag je ijs zo noemen?) kunnen slepen. Daarna zal een helikopter de Ford optillen en 300 kilometer verderop bij de haven droppen, waar hij op de boot wordt gezet.

Pas op voor de ijsberen

Als je dan dacht alles gehad te hebben, heb je het mis. Experts houden ter plekke het wild in de gaten, zodat niemand ondertussen wordt aangezien voor een lekker ijsberenhapje. Het zal je maar overkomen. Van pinguïns zullen ze geen last hebben, die waggelen op de zuidpool. Gelukkig ligt de Ford niet zó diep, zoals je in de onderstaande video kunt zien.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)