De beste racestrepen op auto's

Uit alle landen

racestrepen Ford Mustang Shelby GT350
Foto('s): TopGear

Een van de eerste voorbeelden van racestrepen vind je in de racerij uit de jaren vijftig. Briggs Swift Cunningham plakte ze op zijn raceauto’s zodat toeschouwers ze konden onderscheiden van de rest. Vandaar ook dat ze racestrepen heten. De eerste productieauto met racestrepen was de Ford Mustang Shelby GT350 – uiteraard staat die ook in dit lijstje.

BMW 3.0 CSL

BMW 3.0 CSL

Wat moeten mensen wel niet hebben gedacht toen de 3.0 CSL in 1972 verscheen? Alleen al de driekleurige strepen rondom maakten de Batmobile meer ‘typisch seventies’ dan Gary Glitter en The Sweet die samen Tigerfeet zingen. Ja, vraag dat maar even aan je ouders, ja.

Ferrari 360 CS

Ferrar 360 CSFoto('s): Ferrari

Ferrari’s Challenge Stradale was in feite een straatlegale versie van de 360 Challenge raceauto, dus die dikke witte streep over hem heen had in ieder geval íéts met de racerij te maken. Natuurlijk kostte het extra, zoals elke streep op elke Ferrari sindsdien.

Dodge Viper ACR

2016 Dodge Viper ACRFoto('s): Dodge

Topidee van Dodge, om van de woeste Viper ook een raceversie te maken. De ACR brak ook nog eens het record voor straatauto’s op Laguna Seca, in deze nogal bevleugelde uitvoering. De asymmetrisch lopende racestrepen maakten hem nog wat gemener dan ie toch al was.

Ford GT

Ford GT

Sommige auto’s weten de meningen over racestrepen aardig te verdelen. Bij de laatste Ford GT zijn we er nog altijd niet uit. Staan ze deze Le Mans-winnaar nou net zo goed als de GT uit 2005 – om over de klassieker uit de jaren zestig maar te zwijgen? Jij mag het zeggen…

Ford Mustang Shelby GT350

racestrepen Ford Mustang Shelby GT350Foto('s): TopGear

De GT is zeker niet de enige die door Ford met uitbundige streperij werd bedeeld. Een Mustang GT350 – of het nou het iconische origineel of de meest recente is – zou er wat naakt uitzien zonder. En die felle strepen maken hem makkelijk zichtbaar – da’s nog extra veilig ook!

Ford Lotus Cortina MkI

Ford Lotus Cortina MkI

Onze Amerikaanse vrienden hadden niet het monopolie op Fords met racestrepen. De Cortina uit de sixties was niet alleen een succesvolle toerwagen, maar dé sportsedan in die tijd. Iedereen wilde hem hebben. Dat was zonder die vette streep rondom vast een stuk minder geweest.

Plymouth Barracuda

Plymouth Barracuda

Hij was niet alleen een van de fraaiste pony cars ooit, hij had ook een fantastische naam. En je kon bij de Barracuda in de vroege jaren zeventig ook nog eens kiezen uit een scala aan strepen: dikke, dunne, onderbroken, doorlopend – niks was te gek en alles was goed.

Renault 8 Gordini

Renault 8 Gordini

Ondertussen, in Frankrijk… was Renault bezig met zijn eigen go-faster familiesedan, met strepen die Eregalerij-waardig zijn. De Gordini had twee keer zoveel vermogen als de gewone 8 en deed daar een betere ophanging, grotere koplampen en natuurlijk die twee witte racestrepen bij.

Jeff Koons’ BMW Art Car

Jeff Koon Art Car BMWFoto('s): BMW

Een M3 GT2 uit 2010 bleek het perfecte canvas voor de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons, die alle denkbare kleuren gebruikte voor deze Keizer aller Gestreepte Auto’s. ‘Mijn design moet de energie van de BMW M3 GT2 vertegenwoordigen’, zei Koons. Aardig gelukt, zouden we zeggen.

Reacties
 1. Deborah zegt op 10 augustus 2021 om 12:55:

  Beetje jammer dat de Ford Fiësta 1.6 sport er niet tussen staat!

 2. Kayeos-72 zegt op 9 augustus 2021 om 00:27:

  Wederom weer in de fout met dit artikel. Erg jammer. In ’64 creërde Caroll Shelby de GT.350. Hierop zaten de nu dubbel genoemde Shelby Stripes, die dus later ook terug kwamen op de Viper GTS-r en nog later op de Ford GT. Iets later zaten ze op de stoelen van de eerste Focus RS en tegenwoordig op ieder nieuw Ford busje. Had dan liever de Gulf striping genomen die in andere kleurstelling o.a. door Lotus werd gebruikt.
  Jammer gemiste kans.

 3. Arno zegt op 9 augustus 2021 om 00:25:

  wat dacht je van de simca rallye

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken