Aanschouw, de krachtigste Cadillac ooit. En zijn kleine broertje, de krachtigste compacte Cadillac ooit. Ze luisteren naar de namen Cadillac CT5-V Blackwing (wit op de foto) en Cadillac CT4-V Blackwing. En vreemd genoeg hebben ze géén Blackwing-motoren. Onder het motto ‘een speciale auto verdient een eigen motor’ ontwikkelde het merk voor de Cadillac Blackwings ruim drie jaar geleden een speciale 4,2-liter biturbo V8. Die legden ze in één model, de CT6-V, maar aangezien die grote sedan met vervroegd pensioen is, mag ook de motor nu alweer het magazijn in.

Was het zo’n slechte motor? Zeker niet. Het probleem is alleen dat de speciale V8 niet past in de nieuwe generatie Cadillac Blackwings. Door de dubbele nokkenassen is de motor te hoog. Daarom trekt het merk de bekende 6,2-liter V8 uit het schap van General Motors. Voor de CT4-V Blackwing pakken ze de 3,6-liter biturbo V6 die ook al in de oude ATS-V lag. Er waren nog gesprekken om de speciale 4,2-liter Blackwing-V8 door te verkopen aan het merk dat de New Stratos bouwt, maar daarover hebben we verder niets meer vernomen.

Specificaties Cadillac CT5-V Blackwing

De CT5-V Blackwing is de BMW M5 van Cadillac, maar dan met nog veel idiotere specificaties. De Amerikanen knopen een supercharger op de 6,2-liter V8 waardoor de motor nu 678 pk en 893 Nm produceert. Het is de krachtigste Cadillac ooit gebouwd. De topsnelheid ligt boven de 320 km/u en de 0-96-tijd (60 mph) voor de automaat is 3,7 seconden. Dat is inderdaad minder snel dan de BMW M5, maar de Cadillac mist dan ook vierwielaandrijving. Het bulderende vermogen gaat allemaal naar de achterwielen. Een handbak met zes versnellingen is trouwens standaard.

Specificaties Cadillac CT4-V Blackwing

De CT4-V Blackwing mag je gerust beschouwen als de Amerikaanse tegenhanger van de BMW M3. De specificaties zijn wat meer bescheiden. Voorin ligt een 3,6-liter V6 met twee turbo’s. Het vermogen van 480 pk en het koppel van 603 Nm gaat naar de achterwielen, ook via een handbak. Optioneel is er, net als bij de CT5-V Blackwing, dus een automaat te krijgen. De topsnelheid is een zeer acceptabele 305 km/u en de 0-96-tijd is 3,8 seconden. Voor het vermogen monteerde Cadillac diverse titanium onderdelen in en rond de motor, bijvoorbeeld de drijfstangen en de turbinewielen van de turbo’s.

Gezien de plannen van GM om van Cadillac een vol-elektrisch merk te maken (en zelfs binnen vijftien jaar geheel met brandstofmotoren te stoppen), zijn de Cadillac Blackwings mogelijk de laatste spectaculaire brandstofauto’s van het merk. Of ze ook naar Nederland komen, valt gezien ons belastingklimaat te bezien. Zelfs de standaard CT4 en CT5 voert Cadillac hier niet. Dus wil je per se een Blackwing, dan ben je waarschijnlijk op de grijze import aangewezen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)