Je komt er hier af en toe eens een tegen, maar in zijn thuisland Amerika is de Cadillac Escalade een waar fenomeen. Nadat de Chevrolet Tahoe/Suburban en GMC Yukon voor modeljaar 2021 werden vernieuwd, kon General Motors’ meest luxe full-size SUV niet achterblijven. Waarschijnlijk licht geërgerd door verschillende internetlekkages trok Cadillac zojuist het doek van hun vlaggenschip.

Vers design

Net als voorheen staat de Cadillac Escalade voor 2021 op dezelfde architectuur met los chassis als de pick-ups van GM. Daar kun je lacherig over doen, maar het is niet dat je het eraan afziet. De auto werd volgepropt met de nieuwste technologie en de styling is weer een stukje meer onderscheidend. De kleine horizontale koplampen sluiten aan bij die van de ‘compactere’ XT6, en de kenmerkende schildgrille glimt harder dan ooit. De hoekige kaaklijn wordt bijgestaan door rechtopstaande led-dagrijverlichting. We spotten een stel langwerpige achterlichten, zoals deze hun debuut maakten op de vorige Escalade.

Cadillac Escalade 2021: nieuwe technologie

Groot nieuws is de toevoeging van Super Cruise, Cadillacs semi-autonome rijhulp, en een gebogen oled-display. Dit bestaat uit drie schermen, meet diagonaal maar liefst 38 inch en heeft twee keer de pixeldichtheid van een 4K-televisie. Bigger is better, je weet het. Ook navigatie met augmented reality ontbreekt niet, waarin straatnamen en aanwijzingen in live videobeeld worden geprojecteerd, à la Mercedes. Een AKG-audiosysteem met 36 speakers (!) zorgt dat zelfs de meest dreunende rap-artiest nog even twijfelt of ie die subwoofer wel achterin moet bouwen. Overigens is daar zat plek voor, want de nieuwe Escalade is ruimer dan ooit.

In lijn met z’n broertjes van Chevrolet en GMC heeft de Cadillac Escalade nu onafhankelijke achterwielophanging – ja, het is wat – en is er optionele luchtvering die voor passagiers door de knieën gaat. Je kunt kiezen uit twee motoren: de bekende 6,2-liter small-block V8 met 426 pk, of een nieuwe 3,0-liter zescilinder turbodiesel. Erachter hangt altijd een tientraps automaat.

Wanneer komt ie?

Aan het eind van de zomer verschijnt de nieuwe Cadillac Escalade op de Amerikaanse markt. Wanneer hij in Europa zijn opwachting maakt, is nog niet bekend. Ook naar de prijzen is het gokken. In de VS beginnen deze waarschijnlijk zo rond de 80.000 dollar – in Nederland zul je dit zo’n beetje mogen verdubbelen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)