Met de eerste auto van je piepjonge automerk de snelste zijn in je klasse, dat is al een hele uitdaging. Des te meer als je het als nieuwkomer moet opnemen tegen de McLaren Senna. Maar het is ze gelukt; het Amerikaanse Czinger versloeg de Senna op Laguna Seca door ruim twee seconden sneller te zijn. Het record staat nu op 1 minuut en 25,44 seconden, tegen 1:27,62 voor de McLaren. De Czinger 21C die werd gebruikt, is ook de versie die in productie gaat. Het team vertelt gelijk dat ze van plan zijn nog veel meer records te gaan zetten op andere circuits. Moet de Porsche 911 GT2 RS MR al bang worden?

Is het een officieel record?

Dat is nog even de vraag. Volgens het persbericht gaat het dus om de Czinger 21C, die nog gehomologeerd moet worden. De auto is dus nog niet door de laatste inspectie. Waarschijnlijk zijn dit precies de nuances waardoor een record niet-officieel kan worden verklaard. Overigens spreekt Czinger over minder dan ideale omstandigheden. We stellen voor: laat gerust nog eens zien wat de productieversie kan bij de juiste windrichting en temperatuur.

Wat maakt de Czinger 21C zo speciaal?

Eigenlijk alles maakt de Czinger 21C speciaal. Bepaalde onderdelen zijn door kunstmatige intelligentie ontworpen om zo licht en sterk mogelijk te zijn. Daarna zijn de delen door de 3D-printer gemaakt. De passagier zit áchter de bestuurder, net als bij een Carver of een motorfiets. Daarnaast komt het vermogen van een 2,88-liter V8 met twee turbo’s, en van twee elektromotoren. In totaal heeft de Czinger 21C 1.250 pk.

Het bedrijft ontwikkelde de V8-motor helemaal zelf en het blokje draait zomaar 11.000 tpm. De 0-100-tijd van de Czinger 21C is 1,9 seconden. De 0-300-tijd is 13,8 seconden en het duurt maar 27,1 seconden om de 400 te halen. De auto weegt slechts 1.240 kilo. Als je de specificaties hoort, zou het ook bijna raar zijn als ze níét het record van Laguna Seca wisten te pakken. De aankondiging van het record komt overigens net na die van Unplugged Performance. Zij zetten het EV-record op hetzelfde circuit op 1 minuut en 28,2 seconden.

De Czinger 21C op Laguna Seca

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)