We zijn nu eenmaal allemaal mensen en die maken wel eens een foutje. Tot het moment dat autonome auto’s de wereld overnemen – we hopen dat dat nog even op zich laat wachten – zijn auto-ongelukken onvermijdbaar. En wellicht daarna ook nog. Het is daarom maar goed dat veel moderne auto’s zelfstandig de hulpdiensten kunnen bellen. Maar omdat we niet allemaal een gloednieuwe auto rijden, is er nu ook Apple crashdetectie. Bij een ongeluk bellen de apparaten automatisch 112.

De nieuwe iPhone en Apple Watch gebruiken verschillende sensoren om een crash te detecteren. Zo is er een meter voor de G-krachten, GPS checkt de veranderingen in snelheid en een barometer houdt de druk in de auto in de gaten. Apple beweert meer dan een miljoen uur te hebben gereden om de systemen te testen. De microfoon schijnt nu het harde geluid van een ongeluk te kunnen herkennen. We hopen dat de Apple crashdetectie het geluid van een niezende vader kan onderscheiden.

De iPhone belt 112

Wanneer de toeters en bellen afgaan, vraagt je telefoon om bevestiging. De vraag verschijnt ook op het slimme horloge, omdat die waarschijnlijk het best bereikbaar is. De telefoon is waarschijnlijk door de auto geslingerd. Wanneer je binnen tien seconden niet reageert, belt de telefoon automatisch 112.

Apple Watch

De iPhone kan in een noodsituatie, waarbij de telefoon buiten bereik van het normale mobiele netwerk is, ook direct verbinden met een satelliet voor een SOS-melding. Voor deze verbinding moet de gebruiker wel de telefoon richting de satelliet mikken, dus als je ondersteboven in de auto ligt, is dit misschien niet zo handig.

De satellietverbinding komt eerst naar de VS en Canada. De eerste twee jaar is het gratis, en daarna zul je ervoor moeten betalen. Voor de standaard iPhone 14 betaal je 1.019 euro, voor de Pro 1.329 euro en de Pro Max gaat voor 1.479 euro. Wil je er zo’n Apple Watch Ultra en de nieuwste AirPods Pro bij? Dan moet je nog eens zo’n 1.300 euro erbij optellen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear