De Nederlandse DAF’jes zijn inmiddels grotendeels vervangen door Zweedse Scania’s. Gelukkig is er weer een nieuwe aanwas aan Nederlandse voertuigen voor Defensie. De Luchtmobiele Brigade heeft een contract getekend met Defenture voor 41 voertuigen van het type 12kN Interim GRF. Je kent ze misschien beter als de Defenture Vector.

Het Nederlandse Defenture levert nu al Vectors aan het Korps Commando Troepen. Ook bouwen ze diesel-quads met de naam Scorpion. Ze hebben ook een zwaardere versie van de Vector met de naam Mammoth. Deze is vooralsnog voor de Duitse commando’s. Defensie kan de order voor Vectors nog uitbreiden met meer exemplaren.

De GRF is ontwikkeld om bijvoorbeeld onder een Chinook-helikopter vervoerd te kunnen worden. Hij is relatief licht en compact. Relatief, want hij moet wel ruig genoeg zijn voor Defensie-achtige activiteiten. De 3,2-liter dieselmotor is goed voor 218 pk en 500 Nm. Op een tank van 115 liter kan hij zo’n 800 kilometer rijden.

Er zijn uiteindelijk meer dan 500 exemplaren nodig

De Luchtmobiele Brigade was in 2018 al aan de beurt voor een nieuw wagenpark. Defensie sloot een deal met Mercedes voor 515 gloednieuwe ’12 kN Air Assault’-wagens. Deze omgebouwde G-klasses moesten goede bescherming bieden én door een helikopter vervoerd kunnen worden. Helaas voor Mercedes en gelukkig voor Defenture ging dat feestje niet door.

‘Die complexe combinatie van factoren bleek niet haalbaar voor de leverancier’, meldde Defensie vorig jaar, en het contract voor de nieuwe voertuigen werd ontbonden. Het traject voor de levering van nieuwe voertuigen opnieuw ingaan kost veel tijd; pas in 2027 zou de Luchtmobiele Brigade weer nieuwe voertuigen kunnen krijgen. Deze inkoop doen we als Nederland samen met Duitsland.

De Vectors zijn tijdelijk, maar misschien permanent

Nu is 2027 nog ver weg; daarom levert Defenture deze Vectors als tijdelijke oplossing. Wel is het natuurlijk het perfecte visitekaartje, want het Nederlandse bedrijf maakt kans om straks ook de 515 nieuwe voertuigen te mogen leveren – en dan ook nog een roedel auto’s voor Duitsland. Deze aanbesteding is echter nog niet gegund door de overheden.

In 2023 moeten de eerste paar voertuigen geleverd worden. Een jaar later komt de eerste grotere groep van 41 voertuigen van Defenture aan bij de Luchtmobiele Brigade.

Reacties

  • JanB heeft op 20 december 2022 geschreven:

    Dus die gaan de LSV vervangen. Bij Special Products heb ik meegewerkt aan de productie daarvan 1997-2000. Grappig voertuig met polyester body over buizenframe.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear