‘En wat mag de brandstof dan wel niet kosten!?’ is waarschijnlijk het eerste wat een doorsnee Nederlander denkt bij het zien van dit enorme lel van een ding. Blijkbaar helemaal niets, als we de eigenaar mogen geloven. Hij bouwde deze legertruck zelf om tot een camper voor een schappelijk bedrag en de brandstof is zo goed als gratis.

Even terug naar het begin. In 2017 schreven we al eens over deze oude legertruck. De cabine komt van een zogeheten Heavy Expanded Mobility Tactical Truck (HEMTT), in de volksmond ook vaak Dragon Wagon genoemd. Het onderstel is een BMY M932A2, een legertruck met zes wielen uit de jaren tachtig. Achterop monteerde de eigenaar een caravan om in te wonen.

Om te bouwen kostte de oude legertruck ongeveer 14.500 dollar, wat in euro’s tegenwoordig ongeveer hetzelfde bedrag is. Momenteel zit er nog zo’n 3.000 dollar bij voor zonnepanelen en energieopslag. De onderdelen zijn erg goedkoop omdat er een hoop is geproduceerd voor het leger. Nieuwe banden kosten slechts 75 dollar per stuk. De verzekering kost 237 dollar per jaar.

Maar hoe komt hij dan aan gratis brandstof?

De eigenaar zegt dat hij restolie ophaalt bij autozaken en restaurants. Dit zet hij om in brandstof voor de 8,3-liter Cummins 6CTA-dieselmotor. Hierdoor heeft hij eigenlijk geen brandstofkosten voor de dorstige dieselmotor. De stroom is door zonnepanelen ook nog eens gratis.

Als je zorgt voor een beetje budget voor eten, zou je dus voor weinig geld heel Amerika kunnen afreizen. De oude legertrucks (zoals de BMY M932A2) staan in Amerika overal en nergens te koop voor prijzen van 5.000 tot 20.000 dollar. Toch best een tof idee voor een roadtrip, niet?

Reacties

 • Roland heeft op 19 september 2022 geschreven:

  Daar zal een mooie puist vervuiling uit de uitlaat komen.
  Als je zo’n zware camper wil rijden ook de financiële consequenties dragen, of volledig elektrisch maken.

  Reageer
 • Tim heeft op 18 september 2022 geschreven:

  En nu de HEMTT

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear