‘De idiootste ideeën zijn de leukste’, bazelt de zeventienjarige Bram terwijl Pablo van Tattoo Mallorca zijn inktnaald op het achterwerk van zijn beschonken klant zet. In welke staat de werknemers van General Motors verkeerden toen ze de Hummer H1 verzonnen, is voor ons onduidelijk. Maar we zijn blij dat ze op het absurde idee kwamen om een legervoertuig als de Humvee om te bouwen tot straatauto.

Het omgebouwde legervoertuig werd direct een icoon en er kwam zelfs een tweede generatie. De zogenoemde H2 was er alleen voor de burger en er kwam geen militaire uitvoering. De nieuwste Hummer keert weer terug naar de barakken. Precies andersom dus: GM pakt dit keer de burger-Hummer en bouwt hem om tot een legervoertuig.

Hummer EV is een ‘lichtgewicht EV’ voor het Amerikaanse leger

Overigens heet de nieuwe Hummer voor het leger geen High Mobility Multi-purpose Wheeled Vehicle, (HMMWV, wat verbasterd is tot Humvee) maar All-Electric Military Concept Vehicle (eISV). Een concept dus nog, want de auto moet eerst nog uitvoerig getest worden. Daarna kan het Amerikaanse leger beslissen of ze een bestelling willen plaatsen.

In 2050 wil de Amerikaanse krijgsmacht volledig CO2-neutraal zijn. Daar moeten elektrische voertuigen bij gaan helpen. De Hummer EV pick-up wordt nu eerst geanalyseerd en gedemonstreerd. Daarna zou hij bij het Amerikaanse leger ingezet kunnen worden als een ‘light to heavy duty battery electric vehicle‘. De normale elektrische Hummer weegt in de dikste uitvoering 4.000 kilo.

Weinig comfort

Nu zie je op de foto’s hierboven dat er nogal wat onderdelen worden afgeschroefd, zoals het dak en de deuren. Dat zal wel iets schelen, maar alleen de batterij van de Hummer EV zou al bijna 1.300 kilo wegen. Echt een vederlicht, zal de elektrische leger-Hummer niet zijn. Hoeveel de conceptversie precies weegt, is niet bekend.

De legerversie staat in ieder geval op hetzelfde ‘Ultium’-platform. Daarmee krijgen soldaten 1.014 pk, en 15.592 Nm om mee te spelen. De normale versie komt 529 kilometer ver en gaat binnen de 3 seconden naar de 100 km/u. Opladen kan met een 800-Volt lader waarmee je in 12 minuten, 160 kilometer kunt bijladen. Nu nog zo’n oplader vinden terwijl je druk bezig bent met het land verdedigen.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie