Snel, praktisch en vaak goed gelijnd – wie houdt er nou niet van een vlotte stationwagen? Maar wat is de duurste die je op dit moment binnen Europa kunt kopen? Eentje die je bij wijze van morgen nog kunt ophalen. We speurden diverse Europese verkoopwebsites af en kwamen telkens terug bij één auto. De duurste stationwagen van Europa is waarschijnlijk ook de bekendste stationwagen die momenteel te koop staat. Het is de oude Audi RS 6 van skiër en professioneel autopronker Jon Olsson. De auto kreeg ooit de bijnaam Leon en wordt helaas verkocht zonder dakkoffer.

De derde Audi RS 6 van Jon Olsson

Jon Olsson en de powerstation van Audi hebben een tumultueuze geschiedenis. De bekendste Audi RS 6 is wel die van de vorige generatie. Met deze fors uitgebouwde RS 6 DTM reed hij mee in de Gumball 3000. Daarna verkocht hij hem aan een Nederlandse dealer. Daar werd de auto gejat en in de fik gestoken. Een tijd later kocht Olsson weer een Audi RS 6 van dezelfde generatie, die hij Fenix noemde (een vogel die opstaat uit de as). Deze verkocht hij niet lang daarna.

Deze Audi RS 6 is zijn derde (voor zover bekend) en ook bij deze ging het eventjes mis. Kort na de onthulling in Zweden ging een stel dieven er met de auto vandoor. Gelukkig werden de boeven gesnapt door de politie voordat ze de auto onherroepelijk konden beschadigen. Geen brandschade aan de duurste stationwagen van Europa, dus.

De Audi RS 6-R ‘Leon’ kreeg 850 pk van tuner Abt. Brixton Forged leverde een setje bijzondere wielen voor de stationwagen. Uiteraard mag een bijzondere wrap niet ontbreken. Het gaat Jon Olsson blijkbaar vooral om het (laten) bouwen van de auto’s, want de tellerstand is zo’n 1.100 kilometer. Voor Olsson is het blijkbaar een lucratieve bezigheid, maar voor de dealers die zijn tweedehandsjes opstrijken wellicht iets minder. De meeste blijven lang met de exen van Jon Olsson zitten.

De prijs van de duurste stationwagen in Europa

De Audi RS 6-R van Jon Olsson moet 349.900 euro kosten. Hij staat bij JM Automoción in Spanje, een stukje ten noorden van Barcelona. Let wel: deze prijs is nog zonder Nederlandse belastingen. Bij een gewone nieuwe Audi RS 6 (dus geen Abt) mag je minimaal 80.000 euro aan belastingen aftikken, dus reken maar uit. Een kakelverse Abt RS 6-R kost in Nederland inclusief alle belastingen trouwens minimaal 317.000 euro.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)