We zijn even aan het terugkijken naar een stel retro-modellen dit weekend, weet je nog? En sinds vorig jaar kun je niet meer om de Ferrari Monza heen als je retrospul behandelt. Het is de eerste auto in Ferrari’s nieuwe Icona-gamma – dat boven de reguliere modelletjes komt.

Je weet wel, die alledaagse auto’s als de GTC4 Lusso en de 488 Pista; vandaar de prijs van 1,6 miljoen euro. En dan komen er nog wat belastingen bij, hier en daar. Inspiratie komt uit het glorieuze verleden van het bedrijf – in dit geval de 750 Monza, die overwinningen behaalde in het World Sports Car Championship in de jaren vijftig en zestig.

De Monza is bedoeld voor een heel specifiek type klant – de klant die er dol op is om vliegende dieren letterlijk het hoofd te bieden – want ondanks een hobbeltje in de carrosserie, bedoeld om de lucht af te buigen, zal het gezicht van de bestuurder toch een integraal deel uitmaken van het aerodynamisch pakket. De rest van de auto is afkomstig van de 812 Superfast.

Heeft de Monza dan ook dezelfde specificaties?

Dus krijg je een 6,5-liter, natuurlijk ademende V12 die wordt aangestuurd door een zeventraps transmissie met dubbele koppeling en die 810 pk produceert – dat is 10 pk meer dan de 812. Dan is er vierwielbesturing, en dankzij de geheel van koolstofvezel gemaakte carrosserie en het ontbreken van een dak weegt de auto maar 1.500 kilo – dat is 130 kilo minder dan de 812. Je begrijpt waar dat toe leidt: ja, hij is vreselijk snel. Van 0 naar 100 km/u gaat hij in 2,9 seconden, naar 200 km/u gaat hij in 7,9 seconden, en z’n top ligt boven de 300 km/u.

Klanten kunnen kiezen uit het eenzits-model dat SP1 heet, of een kruisje zetten bij SP2 (dat kost niets extra) als ze het grappig vinden om een vriend te laten meegenieten van de speciale sensatie die een mond vol bijen oplevert.

Kan ik er een kopen?

Ja! Nou, eigenlijk niet, dus. Ferrari maakt er 499 van en die zijn allemaal al verkocht aan de meest loyale klanten van de Ferrari-dealers. Je kunt deze geluksvogels herkennen aan de grote hoeveelheden dode meeuwen tussen hun tanden. En een grijns op hun gezicht.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear