Je stapt in, start je Nintendo Switch op en wint de Star Cup in Mario Kart. Na een paar races heb je je bestemming bereikt, stap je uit en ga je verder met je dag. Dit gaat nu nog over de trein, maar binnenkort kan dit ook over auto’s gaan. Maar dan niet in België. Daar vindt de minister van Mobiliteit het te vroeg voor zelfrijdende auto’s om de internationaal bekende (of beruchte?) wegen van België te trotseren.

‘Ik zie een hele reeks problemen en risico’s’, zegt minister Gilkinet tegen het Vlaams Nieuwsblad. Hij noemt de huidige manier waarop autonoom rijden mogelijk is in Europa ‘een tussenvorm’. Je mag nu je handen van het stuur halen, maar moet wel blijven opletten. ‘Mensen die zitten te gamen in hun auto zijn niet alert genoeg om snel te kunnen ingrijpen indien nodig’, zegt Gilkinet.

Je kunt beter de trein pakken

Dan zijn er nog de ‘klassieke nadelen’ volgens de minister. Hij zegt bijvoorbeeld dat zelfrijdende auto’s ook in de file staan en vieze dampen uitstoten. Mensen kunnen wat hem betreft beter per trein reizen: ‘Voor lange ritten kun je mensen beter aanzetten om de trein te nemen dan in een zelfrijdende auto te zitten. In de trein kunnen ze ook rusten.’

Volgens de VRT focust de minister zich op level 5 van autonome auto’s. Hierbij kun je op de achterbank gaan zitten en doet de auto het werk. Daarnaast gelooft Gilkinet in autonome logistiek. Er is nu een proefproject gaande met autonome vrachtwagens en binnenvaartschepen. Wat vind jij: moeten we in Nederland wachten met zelfrijdende auto’s of zo snel mogelijk autonome functies toestaan?

Reacties

 • Hendrik heeft op 8 november 2023 geschreven:

  Je moet wel heeeeeeel naief zijn als je denkt dat de auto op alle omstandigheden kan anticiperen en reageren. Of je gelooft alles wat je voorgekauwd wordt door types als Elon Musk. In dat geval spoor je ook niet helemaal.

  Reageer
 • Maarten heeft op 8 november 2023 geschreven:

  https://youtu.be/XDxjB6bFLRg?si=TbFvU7dSf_8zsY98

  Seeing is believing. Dit is in de stad.
  Let ook vooral op het bloed dat je overal ziet, honderden doden.

  • @maarten heeft op 8 november 2023 geschreven:

   https://www.tesladeaths.com/

   Feiten liegen niet. Maarten liegt wel.

   • Joachim Wolters heeft op 8 november 2023 geschreven:

    @vorige reageerder. Had je anders verwacht van die blinde fanboy? Hij praat hetzelfde over Musk als Baudet over Putin.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Gert heeft op 7 november 2023 geschreven:

  Laat me als Belg dit wat verder toelichten. Georges Gilkinet, Minister van Mobiliteit en prominent lid van de politieke partij Groen-Ecolo, heeft uiteraard zelf geen zelfrijdende wagen nodig. Hij laat zich rijden; niet door de trein, maar in een wagen met privéchauffeur, die -hou je vast- betaald wordt door onze nationale spoorwegmaatschappij. Geef toe, als het een mop was geweest, dan was ze niet slecht.

  Reageer
 • Konraad heeft op 7 november 2023 geschreven:

  De zelfrijdende auto gaat er buiten de snelweg ook nooit komen. Het is schandalig dat sommige mensen hier proeven mee doen op de openbare weg met honderden doden als gevolg. Alles voor de eigen portemonnee en ego.

  • Miles Johnson heeft op 7 november 2023 geschreven:

   Bij ons in de US gaan al een tijdje geruchten over een class suit tegen Musk maar het is alom bekend dat Tesla een enorm leger aan advocaten heeft die iedereen kapot kan maken door simpelweg te rekken de proceskosten te laten exploderen. Niemand die dit kan betalen en zelfs de sterkste compensatie advocaten zijn hier bang voor.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear