Als een gemeente een zogenoemde superflitspaal huurt voor 300.000 euro per jaar, dan zou je verwachten dat de ambtenaren graag zien dat de paal minimaal zijn huur oplevert in flitsboetes. In België niet, daar vinden ze het juist fijn als de flitspalen de hele dag niets staan te doen. En dat is niet zo gek als het klinkt, want als een flitspaal niet afgaat, dan wordt er niet te hard gereden.

De superflitspaal (op de foto eentje in Gent) is de Belgische tegenhanger van onze flexflitser. De palen worden tijdelijk ergens neergezet om de snelheid uit het verkeer te halen. Volgens de burgemeester van Kontich doen de palen hun werk: als ze ergens zijn neergezet schrijven ze aan het begin wat boetes uit, maar op ten duur neemt het aantal boetes ‘aanzienlijk’ af, zo meldt Nieuwsblad.be.

Een kleine kanttekening. Volgens een onderzoek van een gemeenteraadslid van het Belgische plaatsje Halle heeft ‘Dikke Bertha’ (zoals de bevolking de superflitspaal noemt) geen blijvend effect. Zodra de paal weg is, gaat iedereen weer harder rijden. Het onderzoek pleit voor trajectcontroles in de gemeente: daarmee zou ruim 99 procent van de bestuurders zich aan de snelheid houden.

In Nederland schrijven tijdelijke palen juist veel bonnen

In Nederland meldt de Rijksoverheid overigens tegenovergestelde berichten. Gedurende de eerste twee maanden dienst, schrijven de flexflitsers 4.958 bekeuringen uit. Kunnen we dan concluderen (volgens Belgische logica) dat deze palen niet goed hun werk doen? De tijdelijke palen staan altijd langs 50-, 70- en 80-wegen. Nu zijn er 28 mobiele flitspalen. Dit moeten er 125 worden in Nederland.

Reacties

  • Björn heeft op 1 november 2023 geschreven:

    Als je wil weten hoe je iemand anders zijn geld (belastinggeld) door ramen en deuren moet smijten, dan moet je bij onze Belgische politiekers zijn.

    Reageer
  • Dave heeft op 31 oktober 2023 geschreven:

    Voor 3 ton per jaar kun je ook 2 agenten 👮‍♂️ 👮 de hele dag bonnekes laten schrijven, inclusief operationele kosten.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear