‘Als iets te goed klinkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook’, is iets wat je hier vaker hebt kunnen lezen. En keer op keer wordt deze universele waarheid opnieuw bevestigd, zo nu weer bij een Amerikaanse koper die zijn auto én zijn geld kwijt is. Al moeten we in dit geval nageven dat de koper goed zijn vooronderzoek heeft gedaan.

Ene Nick uit Arizona zag op Craigslist (een soort armoedige Marktplaats in de VS) een Ford Bronco Raptor staan met nauwelijks kilometers op de teller. De vraagprijs was 75.000 dollar, terwijl je ze in Amerika nergens kunt vinden voor minder dan 88.000 dollar. Veel zijn zelfs nog een stuk duurder. Als dit jou een keer overkomt: dit is het moment om de browser te sluiten en verder te gaan met je leven.

Het chassisnummer leek in orde

Nick vroeg het chassisnummer van de auto en liet de auto checken bij Carfax en bij de lokale RDW. Beide partijen gaven aan niets geks te zien aan het chassisnummer – en de auto zou niet gestolen zijn of iets dergelijks. Met 75.000 dollar (zo’n 70.000 euro) op zak ging hij toch de Ford Bronco Raptor halen. En eigenlijk leek alles in orde, tot drie weken later.

Na nog geen maand ging de koper met de auto naar de dealer om de Ford Bronco in te ruilen op een grotere auto. Blijkbaar was de auto te klein, of hij zag zijn kans om een beetje winst te pakken op zijn koopje. Hij liet de auto bij de dealer achter, maar kreeg daarna al snel een belletje van de manager, die volgens Nick woedend was.

Het geld is hij kwijt.

De dealer dacht dat Nick de boel probeerde op te lichten. Het chassisnummer op de auto was van een andere Ford Bronco en het echte chassisnummer gaf aan dat de auto dus wél gestolen was. En niet zomaar ergens: de auto was bij de fabriek van Ford van het terrein gepikt. De politie werd ingeschakeld en de Ford Bronco Raptor werd meegenomen. Naar zijn geld kan hij fluiten, zegt hij tegen AZ Family.

Hoe zit het in Nederland?

In Nederland ben je net zo hard de pineut. Het kopen van gestolen goederen heet heling en de politie gaat ervan uit dat jij zelf je verstand gebruikt. De politie schrijft: ‘Wie een bijna nieuwe fiets voor weinig geld op straat of via een advertentiesite koopt, kan ervan uitgaan dat deze gestolen is. De koper is dan een heler.’ Behalve dat je je geld en je spullen kwijtraakt, kun je in grotere problemen komen: ‘Het kopen van gestolen producten is strafbaar als de koper had kunnen vermoeden dat het gestolen is.’

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie