Testobject: Lamborghini Huracán
Uitvoering: Performante
Locatie: Een zonnig Imola

Lamborghini sloot de Huracán op in een kooi, voerde hem enkel rauw vlees en prikte hem regelmatig met een scherpe stok. Het resultaat is de woeste Lamborghini Huracán Performante. Net als de Gallardo Superleggera, is dit de hardere, snellere en plakkerige circuit-georiënteerde versie van de Huracán. Als Lambo een GT3-badge voerde, zou dit groene monster hem dragen.

We reden eerder in een prototype van de Lamborghini Huracán Performante, maar dat exemplaar zat nog onder de camouflage. En we mochten slechts enkele rondjes. Nu mogen we met de productieversie over Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari (Lamborghini noemt het Imola; we vragen ons af waarom).

Zullen we het even hebben over vermogen?

Goed plan. De motor is nog altijd dezelfde schreeuwende 5,2-liter V10, maar nu met 640 pk en 600 Nm. Het is de krachtigste V10 uit de stallen van Lambo ooit. In slechts 2,9 seconden lees je op de teller 100 km/u. In nog eens 6 seconden verdubbelt de Performante deze snelheid.

De aandrijflijn benadert perfectie: elke pedaal-input wordt direct beantwoord (ook door de versnellingsbak) en de motor jankt door tot 8.500 tpm. Niet dat dat nodig is: 70 procent van het koppel heb je al bij 1.000 tpm. Dat betekent dan weer niet dat je het niet moet doen: de ervaring wanneer de V10 het rode toerenbereik aantikt, is magisch.

Zeg wat je wilt over geblazen V8-motoren, de V10 is nog altijd de motor die je wilt. De tiencilinder bewijst wederom superieur te zijn als het gaat om gasresponse en beleving. Alles onder een V10 is een compromis. Een V12 vinden we ook nog steeds geen probleem.

Zei er iemand downforce?

Jazeker. Lamborghini tilt de lucht-hocus-pocus naar een nieuw niveau met Aerodinamica Lamborghini Attiva (ALA). Klik maar op het linkje. Je merkt in principe niets van de actieve aerodynamica. Tot je het uitzet; dan kun je de Huracán heerlijk gecontroleerd zijwaarts over het circuit laten dansen. In de Corsa-mode lijkt het ons haast onmogelijk om de Performante in een slip te krijgen.

Dus… hoe rijdt dat nou?

Bril-jant. De Lamborghini Huracán Performante geeft je meer vertrouwen dan zes maanden beulen in de sportschool. De eerste ronde zit je achter de instructeur nog een beetje te pielen en de lijnen te leren, maar twee ronden later gooi je het groene ding over Imola alsof je er al jaren rijdt. En voor de duidelijkheid: dat is dus niet zo. Alsof de Performante vastgelijmd zit aan het circuit.

Conclusie?

We staan versteld. Alles in en aan de Lamborghini Huracán Performante werkt samen zodat jij de explosieve kracht perfect kunt bedienen. Op papier is het de hardcore uitvoering, maar in werkelijkheid is de auto beter in balans dan de reguliere Huracán.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)