Wie Lexus een beetje volgt, had deze RZ 450e al een paar keer kunnen spotten zo hier en daar. Bijvoorbeeld toen Toyota en Lexus in één klap zestien modellen introduceerden. Vandaag onthult het merk de Lexus RZ 450e officieel. Het is niet de eerste EV van Lexus, maar wel de eerste die vanaf het begin als EV is ontwikkeld.

De eerste elektrische auto van Lexus is de UX 300e, een EV met 315 kilometer bereik. Die auto wist niet echt veel potten te breken. De hoop is dan ook gevestigd op de Lexus RZ 450e, die technisch min of meer gelijk is aan de Toyota bZ4X en Subaru Solterra. Net als de Toyota is de Lexus (optioneel) uit te rusten met een vreemd half stuur, dat ze ook wel een ‘yoke’ noemen.

De Lexus RZ 450e heeft een elektromotor op de vooras en eentje op de achteras. Het totale vermogen is 213 pk. De accu meet 71,4 kWh en de actieradius volgt later nog. De Toyota rijdt 450 kilometer op één lading, dus we vermoeden dat de Lexus dat minstens evenaart.

De Lexus RZ 450e houdt de deuren dicht voor fietsers

De nieuwe Lexus is uitgerust met iets dat het merk e-Latch Safe Exit Assist noemt. De deur open je door één keer op een knop te drukken. Omdat dit een elektrisch proces is, kan de auto de deur ook tegenhouden als hij ziet dat er bijvoorbeeld een fietser aankomt. Om het zicht naar achteren nog meer te verbeteren, kan er gekozen worden voor een digitale binnenspiegel. Handig als je met vakanties de bagageruimte tot het dak volduwt.

De prijs van de nieuwe Lexus RZ 450e is op dit moment nog niet bekend. Voor het idee: de Toyota bZ4X begint onder de 50 mille voor de versie met enkele motor en voorwielaandrijving. Voor het einde van dit jaar moet de nieuwe elektrische Lexus bij de dealers verschijnen.

Reacties

  • Wil heeft op 13 januari 2023 geschreven:

    Vermogen is 313 pk 400Nm

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)