Breek de carport maar af, want de Lightyear 0 gaat in productie – en die moet je niet in de schaduw zetten. De Lightyear 0 (voorheen Lightyear One) is de eerste zonneauto ter wereld en hij komt gewoon uit Nederland. De zonnepanelen geven je op een goede dag 70 gratis kilometers. Lightyear volgt het bekende start-up-plan: eerst een dure auto uitbrengen en daarmee de ontwikkeling van een betaalbaar model financieren.

Het Nederlandse bedrijf kwam ongeveer drie jaar geleden met de eerste foto’s van de Lightyear One. De auto was toen al zo’n drie jaar in ontwikkeling. Het model is bedekt met zonnepanelen, zodat hij zichzelf tijdens het rijden en het parkeren oplaadt. Een simpel idee op papier, maar in de praktijk toch een stuk lastiger. Veel grote autoconcerns probeerden het, maar bestempelden het idee als niet levensvatbaar. Het Nederlandse bedrijf lijkt nu toch de code gekraakt te hebben.

Tot wel 70 kilometer per dag gratis rijden

De gratis energie komt van vijf vierkante meter zonnepanelen. Op een volle accu haalt de Lightyear 0 tot 625 kilometer en per dag kan daar dus zo’n 70 kilometer bijkomen van de zon. De gemiddelde Nederlandse automobilist moet zelf twee (zomer)maanden per jaar helemaal op zonne-energie kunnen rijden. In warmere landen zoals Spanje en Portugal is dat maar liefst zeven maanden. Onder de beste omstandigheden geeft de auto je 11.000 gratis kilometers per jaar.

In elk wiel van de Lightyear 0 zit een elektromotor. Verwacht daarbij geen Tesla-achtige acceleratie, maar gewoon een verstandige 0-100-tijd van 10 seconden. De maximumsnelheid is overigens 160 km/u. Het piekvermogen is 170 pk en het koppel een indrukwekkende 1.720 Nm. De accu meet overigens 60 kWh. Goed om te weten: het interieur is volledig veganistisch en duurzaam.

Vijf zitplaatsen en een laag gewicht

Ondanks de ultragladde vorm kun je met vijf personen in de auto zitten. De luchtweerstandscoëfficiënt is slechts 0,19 en het totaalgewicht is een kleine 1.575 kilo. Het zijn indrukwekkende cijfers, maar daar moet je helaas ook voor betalen. Lightyear wil 946 exemplaren van de 0 produceren voor 250.000 euro per stuk. Maar goed, dan kun je wel kilometervergoeding claimen bij de baas terwijl de zon de rekening betaalt. In 2024 of 2025 wil het Nederlandse bedrijf met een betaalbare Lightyear van 30.000 euro komen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)