Ben je van plan om met je eigen auto een stedentrip te doen naar Londen? Goed plan, maar vergeet een aantal zaken niet. Denk eraan om eerst naar Frankrijk te rijden en daar de tunnel te pakken. Kom je eenmaal aan in Engeland, vergeet dan niet dat ze daar aan de ‘verkeerde’ kant van de weg rijden. Goed, dit wist je waarschijnlijk al, maar sinds een paar jaar moet je ook opletten hoeveel je auto uitstoot.

Sinds 2019 hanteert Transport for London (Tfl) emissiezones. In een ‘low emission zone’ (LEZ) en ‘ultra low emission zone’ (ULEZ) betaal je om er te mogen rijden, tenzij je een uitstootloze auto rijdt. Bestuurders van auto’s die niet in de zones mogen komen, betalen 12,50 pond per dag (ongeveer 14 euro). Betaal je niet, dan krijg je een boete opgestuurd van 180 pond (ongeveer 205 euro). Als je snel kunt rekenen, weet je dat het eerste goedkoper is.

Op die 12,50 pond komt nog eens een extra belasting voor voertuigen die veel uitstoten. En betaal je die niet dan kunnen de bestuurders hiervan een boete tot 3.000 pond (ongeveer 3.400 euro) krijgen. Het besluit om van de hele hoofdstad een emissiezone te maken, viel en valt uiteraard niet lekker bij individuen en bedrijven die wel eens in Londen rijden. Bestuurders rijden soms per ongeluk een emissiezone in en sommige zones zouden niet goed aangegeven staan.

Onterechte boetes in Engeland worden aangevochten

Er kwamen verschillende rechtszaken, maar vooralsnog geeft staan de Britse rechters aan de kant van het Tfl. Daar kan binnenkort verandering in komen. Het Nederlandse bedrijf Transport in Nood zet een grootschalige actie op om onterechte boetes in Engeland kwijt te laten schelden. The Telegraph sprak met de eigenaar van het bedrijf, Antonio Oliveira.

Oliveira’s organisatie steunt transportbedrijven wanneer ze internationale boetes hebben gekregen. Volgens Oliveira zou er voor 7,5 miljoen euro aan onterechte boetes zijn uitgeschreven aan Nederlandse vrachtwagenchauffeurs. Door deze straffen zouden verschillende bedrijven al failliet zijn gegaan. Andere transporteurs zouden vrachtwagens hebben verkocht om de boetebedragen over te kunnen maken.

‘Mensen zijn echt geraakt. Ik heb mensen hierdoor zien huilen. Het is compleet onjuist en we moeten een antwoord krijgen van de Engelse rechtbank om erachter te komen of dit klopt’, zegt Oliveira. Het doel is om de boetebedragen en de kosten voor de rechtszaak vergoed te krijgen. Oliveira denkt trouwens dat het probleem nog veel groter is: ‘Wij zijn natuurlijk niet het enige land.’

Waarom krijgen Nederlandse vrachtwagenchauffeurs onterechte boetes in Engeland?

Er zouden meerdere zaken mislopen. Zo worden boetes van 3.000 pond omgerekend naar 3.600 euro terwijl dat weer omgerekend ongeveer 3.200 pond is. Ook zouden bedrijven niet alsnog de kans krijgen om het dagtarief van 12,50 pond te betalen. Bij een Nederlandse vrachtwagenchauffeur zou het zelfs zo ver zijn gekomen dat hij 400.000 euro aan boetes heeft verzameld. Die zou dan dus bijna 112 keer zo’n zone in gereden zijn zonder te betalen. We zouden hem of haar wellicht ook een leesbrilletje geven.

Transport for Londen heeft de aanklacht van het Nederlandse bedrijf ontvangen en bereidt een reactie voor. Het is nog de vraag wanneer Transport in Nood ook daadwerkelijk in de rechtbank mag plaatsnemen. Het zou in ieder geval een flinke boost zijn voor verschillende transportfirma’s als de boetes ook maar voor een deel worden kwijtgescholden.

Reacties

  • MuppetNico heeft op 6 januari 2024 geschreven:

    December 2022 speelde dit blijkbaar ook al. Destijds omdat gegevens niet goed waren over gezet. Het innen van de boetes was destijds uitbesteedt aan een Amerikaans bedrijf.

    Zie: https://www.autoblog.nl/nieuws/transporteurs-krijgen-ineens-duizenden-boetes-uit-engeland-3433091

    Reageer
  • Rowland heeft op 2 januari 2024 geschreven:

    Zijn de vrachtwagenfiles ten gevolge van Brexit dan opgelost ? Het moet toch zijn dat niet- Britse transportfirma’s daar nog veel kunnen verdienen en zelfs dat boete-risico voor lief nemen (?).
    Anders zou ik daarover ook zeggen : blijf dan weg uit GB.
    (Maar misschien zie ik dat wel helemaal verkeerd)

    Reageer
  • Wiel Ventiel heeft op 29 december 2023 geschreven:

    Slechte zaak, ik zou zeggen boycotten die rare Engelse flapdrollen, eens kijken hoe snel het dan opeens wel normaal kan.
    Ook zou ik wel eens willen weten waar ze die 12,50 voor gebruiken, heb niet het idee dat dat bij klimaat terecht zal komen. Ben niet persé tegen klimaattax maar wel als het zo slecht geregeld is.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)