Vraag een zelfbenoemd Porsche-expert wat een échte 911 omvat. Noemt hij binnen 3,5 seconden niet een luchtgekoelde motor, dan is ie af. De M64-motor hield het tot 1998 vol en hoort bij de 964– en 993-generatie. Die 3,6-liter zescilinder boxermotor ging maximaal tot 7.000 tpm (in de GT2- en Cup-versie dan). Nu, dankzij een nieuwe set cilinderkoppen, kan de boxermotor door tot 12.000 tpm.

Swindon Powertrain levert de upgrade alleen aan Porsches met een atmosferische motor. Wat ze precies doen? Nou, het aantal kleppen verdubbelen. Standaard zitten er twee kleppen op iedere cilinder; bij de cilinderkoppen van Swindon Powertrain zijn dat er vier. Naast het hogere toerental komt er door de aanpassing meer lucht in de verbrandingskamer en zorgen lichtere klepveren voor minder spanning op de tuimelaars.

Swindon Powertrain motorupgrade Porsche 911 993 964

Ondanks dat het aantal kleppen wordt verdubbeld, weegt het pakket 3,5 kilo minder dan het origineel. Dit komt doordat iedere klep is gemaakt van titanium en een stukje kleiner is dan het origineel. Voor je je aangepaste oude Porsche 911 richting de 12.000 tpm probeert te jagen, heb je overigens nog wel een inlaatspruitstuk van een 997 GT3 en bobines uit een 718 nodig.

Swindon Powertrain zegt dat het vermogen en het koppel ‘significant verbeteren’. Maar hoeveel extra pk’s en newtonmeters je krijgt, kan het bedrijf niet zeggen. ‘Er zijn immers veel meer componenten die effect hebben op het vermogen’, aldus leidinggevende Raphaël Caillé tegen TopGear Nederland. Wat hij wel kan melden, is dat de motor 40 procent meer lucht kan inademen.

De prijs van het pakket van Swindon Powertrain

Goedkoop is het verleggen van de rode lijn niet. Het Britse bedrijfje vraagt 35.940 pond voor het pakket onderdelen dat je oude Porsche 911 naar de 12.000 tpm helpt. Omgerekend is dat ongeveer 41.000 euro. Daarvoor krijg je alle niet-OEM Porsche-onderdelen die je nodig hebt om de M64-motor te upgraden naar vier kleppen per cilinder. Dan moet je het pakket nog wel installeren.

Reacties

  • bouha heeft op 14 oktober 2023 geschreven:

    daar zal die wel van opknappen!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)