Het voelt wel redelijk als pakjesavond, toch? De komst van een nieuwe generatie consoles zorgt voor zeldzame spanning die je in het volwassen leven nog maar weinig ervaart. Maar in plaats van de goedheiligman is het de pakketjesbezorger waar je naar uitkijkt. Hij zal ergens de komende weken voor de deur staan met een nieuwe PlayStation 5. Maar heb je eigenlijk wel iets aan dat ding, op het moment dat je hem aansluit? Want welke spellen kun je kopen? Zijn er überhaupt racegames voor de PlayStation 5? Goed nieuws: die zijn er genoeg. Check hieronder de lijst. Twee belangrijke dingen om te weten. Je huidige racestuur van de PS4 moet gewoon werken op de PS5. Geen stuur? Dan kun je met de nieuwe DualSense-controller goed starten. De nieuwe controller is voorzien van haptische feedback, die volgens Sony ‘krachtige sensaties’ toevoegt, zoals het ‘traag rijden met een auto door de modder’. De schouderknoppen zouden nu ook adaptief moeten zijn, zodat je ‘de spanning van je acties voelt, zoals het spannen van een boog om een pijl te schieten’. Voor racegames zou je bijvoorbeeld het gevoel van een rempedaal in de linkerschouderknop van de DualSense Controller kunnen voelen.

Racegames voor PlayStation 5 komen van de PS4

Om te beginnen zijn veel PlayStation 4-games ‘backward compatible’, wat betekent dat je ze gewoon op de nieuwe PlayStation 5 kunt spelen. Handig, want het aanbod van racegames voor de PlayStation 5 is bij de release nog niet enorm. De exacte invulling moet nog blijken, maar het ziet er nu naar uit dat je gewoon games als Gran Turismo Sport op de PS5 kunt spelen tegen je vrienden op de PS4. Zo raak je niet vervreemd van je racemaatjes. Sony presenteerde een zeer kort lijstje van games die niet speelbaar zijn op de nieuwe console. De racegame waarvan Sony al heeft bevestigd dat hij niet speelbaar is op de PS5 is TT Isle of Man – Ride on the Edge 2. Oh, en heb je nu een VR-bril van PlayStation, vergeet dan niet een gratis verloopstekkertje op te vragen. De VR-games (Dirt Rally of Gran Turismo Sport, bijvoorbeeld) zouden nét een beetje mooier moeten zijn als je ze op de PS5 speelt.

Dirt 5 – 19 november 2020

Wie nu Dirt 5 koopt voor zijn PlayStation 4, mag straks voor nop de PS5-versie downloaden. Het gaat hier dus niet om de PS4-game die je op de PS5 kunt spelen, maar een volbloed PS5-game. We hopen dat ze uitstekend gebruik gaan maken van de haptische feedback van de nieuwe DualSense-controller. Dat schijnt wel heel gaaf te worden.

WRC 9 – 19 november 2020

Nu is deze game er al voor de PlayStation 4, maar kort na de verschijning van de nieuwe console kun je ook een PS5-versie verwachten. Handig om te weten is dat je racestuur van de PS4 gewoon werkt op de nieuwe PS5. Fanatec bracht speciaal voor deze game een nieuw stuur uit.

Destruction Allstars – 31 december 2020

We hebben voor deze game maar de trailer ingevoegd, en geen screenshot. Het is een Destruction Derby-achtig spel, met Rocket League– en Wreckfest-elementen. Maar je kunt blijkbaar ook rondlopen tussen de auto’s. We snappen er nog maar weinig van, maar zijn wel benieuwd.

Cyberpunk 2077 – 10 december 2020 (hopelijk)

Cyberpunk 2077 is in de puurste zin van het woord geen racegame, maar de ontwikkelaars legden de focus enorm op de auto’s. Wij durven dit wel een autospel te noemen – kijk maar eens naar de Porsche 911 die in het spel 100 jaar oud is.

MXGP 2020 – 14 januari 2021

We discrimineren niet. Mensen die met een brommer door de modder willen ploeteren, hebben ook recht op een eigen game. MXGP 2020 komt begin volgend jaar naar Sony’s next-gen console.

Ride 4 – 21 januari 2021

Wel op de motor, maar liever geen modder? De reeds uitgekomen motorgame Ride 4 komt naar de nieuwe PlayStation. Helaas helpen mooiere graphics niet bij de moeilijkheid.

Gran Turismo 7 – 2021

Er zijn signalen dat Gran Turismo 7 in de eerste helft van 2021 verschijnt. De geschiedenis van de game leert dat je maar beter je verwachtingen kunt bijstellen, want de ontwikkelaar schroomt zich niet om de game een paar keer uit te stellen. Alles in de naam van de perfectie.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear