Dit moet een van de coolste auto’s zijn die we de laatste tijd hebben zien langskomen. Maar wat is het? Geloof het of niet, maar dit is een race-auto die het zonder coureur doet. En nee, het is geen loos hersenspinsel van een geschifte wetenschapper: dit is de keiharde realiteit van Roborace.

Afgelopen oktober lanceerde de organisatie van de Formule-E, de brandstofloze raceklasse, het idee het programma op te luisteren met zo’n ander nabije-toekomstvisioen: de zelfrijdende auto. Die komt er, dus waarom geen zelfrijdende elektrische race-auto?

Daniel Simon kreeg de opdracht eens met dat idee te gaan stoeien. Nu is Simon niet de minste: hij ontwierp onder meer de auto’s voor de film Tron: Legacy. ‘Mijn doel was het creëren van een auto die maximaal gebruik kon maken van het ongewone feit dat hij geen bestuurder heeft, zonder daarbij ook maar iets op te offeren aan schoonheid,’ vertelt Simon. ‘Vandaar dat ik vanaf het begin nauw heb samengewerkt met race-engineers en aerodynamica-experts. We moesten vooral veel downforce creëren zonder allerlei overbodige uitsteeksels aan de auto. De bodem is daarom het belangrijkste aerodynamische element – we zijn nu bezig met actief-bewegende carrosseriedelen die slimmer en vloeiender zijn dan spul dat nu gebruikt wordt.’

Hoe realistisch is Roborace?

Heel erg. De bedoeling is dat het voorprogramma van de Formule E wordt opgeluisterd door een Roborace. Er moeten tien teams komen die ieder met twee auto’s aan de start verschijnen. De auto’s zelf zullen zo goed als identiek zijn, alleen de software zal door de teams zelf (door)ontwikkeld mogen worden. Eind dit jaar zou de eerste Roborace moeten plaatsvinden.

Wij worstelen nog een beetje met het idee. Hoe leuk is het om auto’s fluisterstil en geheel uit zichzelf elk rondje precies op dezelfde manier te zien rondrijden? Aan de andere kant: als over een jaar of tig onze autonome auto, die er dan hopelijk een beetje uitziet als deze Roboracer, geheel autonoom een andere auto uitremt voor een rotonde, zou de toekomst op zijn eigen manier nog wel eens geinig kunnen worden…

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear