Ruim vier jaar geleden ontplofte het internet toen TopGear de rode Citroën BX Sport uit Flodder te koop zag staan bij een dealer in Hoogeveen. Je weet wel, die van ‘buurman, wat doet u nu?’. Het koopje werd ruim opgepakt en met alle media-aandacht besloot de eigenaar de auto te veilen in de hoop er een flink bedrag voor te vangen. Helaas vielen de biedingen tegen en de auto bleef bij de dealer – maar niet voor lang. Na de veiling diende een koper zich aan met het juiste bedrag (of de juiste Polaroid) en wisselde de BX Sport van eigenaar, waarna hij van de radar verdween.

De rode Citroën BX Sport uit Flodder duikt weer op

De nieuwe eigenaar bracht de Flodder-auto naar Citroën-specialist Lijzenga in het Friese Damwoude voor een restauratie. Daar ging de auto bijna volledig uit elkaar om het plaatwerk op te knappen, de motor te reviseren en daarna de boel compleet over te spuiten. De Citroën uit 1986 is weer helemaal als nieuw en de 1,9-liter viercilinder zou weer zijn originele 127 pk moeten produceren. Helaas heeft de auto niet de ‘buffellederen bekleding’ die buurman Neuteboom adviseerde.
Het is niet de eerste keer dat de auto uit Flodder langs de schadehersteller moest. Er circuleert een foto op het internet van de Citroën BX met forse schade aan de neus. Hoewel de auto ongetwijfeld (financieel) total-loss was na het ongeluk, besloot de eigenaar toentertijd om de auto te herstellen. Gelukkig, maar, want anders was een stukje Nederlandse filmhistorie verloren gegaan. De schade hierboven was volgens Hans Lijzenga goed hersteld. De Citroën blijkt een pechvogel, want er waren sporen van meerdere reparaties, waarbij sommige dramatisch waren uitgevoerd. Ook moesten de deuren vervangen worden vanwege roest. Nu is de auto goed hersteld en ook weer gericht. De auto staat tot volgende week in de showroom van het autobedrijf, waarna hij opgehaald wordt door de klant. Helaas staat hij dus niet te koop.

Niet de enige Citroën BX Sport

Voor de opnames van de film Flodder werd nog een Citroën BX gebruikt. Deze had niet de vier ronde koplampen, maar twee normale. Dat maakte niet uit voor de film, want op de beelden is alleen het interieur van deze auto te zien. Onnodig weetje: de vogelpoep op de voorruit van deze beelden bestaat uit Prodent-tandpasta en olieverf. Deze auto staat sinds 2003 op naam van de tweede eigenaar, en heeft nog een geldige APK. Lees ook: Waar zijn de andere auto’s uit Flodder nu?

De andere BX Sport uit Flodder

Met dank aan Moreno voor de tip!

Reacties

  • Grapjas heeft op 18 juni 2024 geschreven:

    Pietje precies

    Reageer
  • Pietls heeft op 5 augustus 2021 geschreven:

    Deze auto is niet de auto van”buurman wat doet u nu?” want dat was een CX, Johnnie, Kees en Kees chanteerde de buurman met deze actie om hem als dealer van Citroën de rode BX af te troggelen!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)