Kun je je nog herinneren dat je voor literatuur op de middelbare school diverse boeken moest ontleden? Jij las gewoon een (niet zo boeiend) verhaal. Maar onbewust las je dat het motiefje op de gordijnen een verwijzing was naar de parkiet uit de jeugd van het hoofdkarakter. Ook moest je begrijpen dat de groene tuinkabouter in de schuur een metafoor was voor een slechte relatie met zijn moeder. Al die jaren later vragen wij ons nog steeds af of de schrijver het zelf wel zo bedoeld had.

Bij het Japanse Wald zijn ze fan van vergezochte thematiek en zetten ze uitgerangeerde romanciers in om productteksten te schrijven. De beschrijving van de Rolls-Royce Dawn Black Bison kan zo op de literatuurlijst. Lees maar even mee: ‘De Black Bison dankt zijn naam aan zijn krachtige carrosserielijn en dit woord doet ons denken aan dappere bisons die galopperen door de woestenij. De agressieve lijn op het gezicht oogt als een bison die stand heeft gehouden na een wanhopige strijd.’

Wat? De schrijver heeft naar alle schijn een kopstoot van de genoemde bison gehad. In de voorbumper herkennen we best twee omgekeerde hoorns van een bison. Maar een wanhopige strijd? Als we de Rolls-Royce Dawn Black Bison in zijn ogen kijken, herkennen we wanhoop. Waarschijnlijk door de opplak-achterbumper die met bison-kit is vastgezet. Of door de ventilatieroosters op de zijskirts die van de lokale keukenboer afkomstig zijn. Rijden op een wolkje kun je wel vergeten met zulke dunne bandjes en een veerweg van lik-me-vestje.

Het is tijd om de natuurlijke selectie zijn werk te laten doen en de zwakste van de kudde te laten sterven. Voor het grotere goed. Deze Rolls-Royce Dawn Black Bison heeft lang genoeg geleden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)