Vijftig reisjes van onze aardbol rond de zon geleden won de Datsun 240Z – compleet met noppenbanden en schijnwerpers – de East African Safari Rally. Nissan viert het zelf door een Juke om te bouwen naar rallyspecificatie, maar Fast & Furious-ster en allround autoheld Sung Kang heeft dat volledig overschaduwd. Sommige mensen kennen hem trouwens beter als Han, de nootjesknabbelaar die zelfs door Jason Statham niet dood te krijgen is. Hierboven zie je zijn project met de naam DocZ. Het is een offroad-restomod, uiteraard met meer dan genoeg inspiratie van de winnende auto uit 1971. De Datsun 240Z-rallyauto is zo goed dat Nissan het project naar SEMA brengt dit jaar om ermee te pronken. Het is overigens niet de eerste 240Z die Sung Kang onderhanden neemt. Eerder restaureerde en modificeerde hij al een bruin exemplaar. Deze is nu wit, flink uitgebouwd met een Rocketbunny-kit en hij heeft de RB26-motor uit een Nissan Skyline.
De 240z komt ook uit 1971 en droeg al een East African Safari Rally-bestickering, maar de auto was kapot en zat vol met roestplekken. De auto wordt nu volledig gerestaureerd en beter opgebouwd. Als motor is de originele L24-motor gekozen, maar deze wordt wel uitgeboord tot 2,8 liter. Een aangepaste kop, driedubbele Webers en een lekker uitlaatje moeten zorgen voor een gezond vermogen.

Niet alleen de koets van de Datsun 240Z-rallyauto is nieuw

De ophanging van de Datsun 240Z-rallyauto is nieuw, net als de remmen. De 16-inch wielen zijn een eerbetoon zijn aan de Kobe Seiko-wielen die op de Fairlady Z432 kwamen. Om de wielen zitten forse banden van Michelin en uiteraard ligt er een reservewiel op het dak. Mooi, hoor.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear