Er gaan weken, nee, maanden voorbij dat we het niet over de gulden hebben. Nu gaan we voor de tweede keer deze week het uitgestorven betaalmiddel erbij halen. Er is namelijk iets heel bijzonders aan de hand met de prijs van de nieuwe Toyota Supra (A90). Het ding blijkt bijzonder logisch en daarom exact goed geprijsd te zijn.

Links en rechts hoorden we namelijk kreten dat mensen de Toyota Supra belachelijk duur vonden. Hij kost (zonder afleveringskosten, waarvan wij niet wisten dat ze nog bestonden) namelijk 80.795 euro. En toegegeven: er zijn ook dagen dat wij minder in onze kontzak hebben zitten – maar eigenlijk is deze prijs niet zo Supra-hoog.

In 1993 betaalde je namelijk voor een Toyota Supra 3.0i Twin Turbo (de versie die je wilt) een prijs van 177.355 gulden. Omgerekend naar euro’s is dat 80.480 euro. Op 315 euro na kosten de twee Supra’s nieuw dus exact hetzelfde. Of zijn wij de enigen die dat interessant vinden?

Ho, ho, TopGear, daar komen jullie niet zo makkelijk mee weg

Oké, sorry. Soms is het te makkelijk om dingen naar jezelf toe te rekenen voor de sier van het verhaal. We zijn de inflatie heus niet vergeten. Volgens het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis zou 177.335 gulden in 1993 dezelfde koopkracht hebben als 124.516 euro in 2019. Dat zou betekenen dat de Supra tegenwoordig meer dan 40.000 euro goedkoper is. Als dat geen goed nieuws is om je weekend mee af te trappen…

Advertentie

Reacties

 • PaultjePils96 heeft op 5 februari 2019 geschreven:

  Hey rekenwonder! Het is €315 verschil 😉

  • Mattijn Nederend heeft op 5 februari 2019 geschreven:

   Ik geef de schuld aan de rekenmachine

   Reageer
  Reageer
 • Knarf heeft op 2 februari 2019 geschreven:

  …of de Supra was destijds gewoon veel te duur…dat kan ook…

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie