Het feit dat je dit artikel leest, geeft aan dat je op een bepaalde manier getriggerd bent door de titel. Ben je hier per ongeluk terechtgekomen en snap je niet waar de hele heisa precies om gaat, ga dan terug naar TikTok en laat de volwassenen even hun mentale crisismomentje hebben. Goed, we willen je dag verder niet verpesten, maar realiseer je je wel dat de Volkswagen Golf 5 al meer dan twintig jaar oud is?

Wat de aanleiding precies was, dat zijn we alweer vergeten. Dat schijnt voor te komen bij traumatiserende gebeurtenissen. Hoe dan ook: we moesten even opzoeken wat de exacte introductiedatum was van de vijfde-generatie Golf. Een auto die in onze beleving nog niet zo héél oud is.

We zagen vrij snel dat het bewuste jaartal 2003 was. ‘Grappig, het voelt wel als meer dan tien jaar geleden’, zeiden we nog hardop. En toen realiseerden we het ons: 2003 is geen tien jaar geleden. Het is verdorie twintig jaar geleden. De Volkswagen Golf 5 gaat al twintig jaar mee. Daarmee komt ook het besef dat we zelf oud worden, dat we nog altijd niets bereikt hebben in het leven en dat het bestaan zinloos is.

De GTI kwam iets later

Volkswagen Golf 5 GTI (MK5) (wit)

De alom bejubelde Golf GTI van de vijfde generatie kwam een jaartje later, maar ook die viert volgend jaar dus zijn twintigste verjaardag. Wist je trouwens dat de Volkswagen Golf 5 aan het begin verkocht werd zonder antenne achterop, maar dat die er later bij is gekomen? Je zou het andersom verwachten. Het schijnt dat de ontvangst van de radio zonder zo’n ding toch niet zo goed was.

Je geeft hem geen twintig jaar

Overigens geeft het nogmaals aan hoeveel beter auto’s zijn geworden in de afgelopen decennia. De Golf 5 kun je nog prima kopen en dagelijks gebruiken zonder dat je het gevoel hebt dat je een oud hok rijdt. Als je tien jaar geleden een auto van twintig jaar oud kocht, was dat wel anders; dan kocht je echt een oude auto. Zo zie je maar: wij worden steeds ouder, maar oude auto’s blijven jonger.

Reacties

 • Frans heeft op 25 mei 2023 geschreven:

  Ik zelf rijd in een MK5 GTI van 2006 Black Magic met 267000 op de teller, heb de nodige reparaties aan gedaan , maar het is de moeite
  Ik krijg vaak complimenten omdat de auto nog perfect uit ziet.

  Reageer
 • Georg heeft op 10 maart 2023 geschreven:

  Ik rij zelf in een VW Golf 5 uit 2004 met iets meer dan 70 000 km op de teller. Mijn ouders hebben de Golf in 2004 nieuw gekocht, 3 deurs, grijs metallic, 1.6 l motor en is automaat geschakeld. Echt een heerlijke rijdende auto die ook voor mijn gevoel er nog jong uitziet. Mvg Georg.

  Reageer
 • Jelle B heeft op 8 maart 2023 geschreven:

  Ik rijd dagelijks in een golf 3 td naar volle tevredenheid. Uit 95. Ik wou een goedkope, integere, zuinige auto, die makkelijk te onderhouden is . En al die eigenschappen heeft ie👍

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)