Hij is oranje, omdat ie ‘direct herkenbaar op het platteland’ moet zijn. Jeetje, je zou dit voertuig nog kunnen spotten vanaf Mars. Dit is de Volkswagen T1 waarvan je tot nu toe nooit wist dat je hem wilde hebben. Het busje wordt de Half-track Fox genoemd en hij werd in mei 1962 bedacht door een man genaamd Kurt Kretzner. Kurt wilde een auto die gemakkelijk te besturen was, maar toch zonder poespas een berg op kon. Iets kant-en-klaars kon hij niet vinden, dus bouwde hij deze Volkswagen T1 met twaalf wielen (ja, kijk maar even goed. Twaalf).

VW vertelt ons dat Kurt vier jaar besteedde aan het ontwerpen en bouwen van deze oranje alleskunner. Onder het koetswerk van de T1 monteerde hij vooraan een gestuurde dubbele as met aan elk uiteinde twee 14-inch wielen, en achter nog een dubbele as met kettingaandrijving.

Ook de rupsbanden van de Volkswagen T1 Half-track Fox zijn zelf gemaakt

Daarna bouwde hij rupsbanden van aluminium en rubberen blokken van 2 centimeter dik (om het asfalt te sparen). Het is een half-track – vandaar de naam – met kettingen alleen op de achterste assen en een ‘bijna standaard, zij het verdubbelde’ voorwielbesturing.

Er is een sperdifferentieel en het vermogen wordt geleverd door een 1,2-liter viercilindermotor met 30 pk. Ja, je hebt weleens niesbuien gehad die krachtiger zijn. De topsnelheid is zo’n 35 km/u. Kurt dacht dat dit de offroader was die alle offroaders zou overtreffen. ‘Sneeuw, zand, steenachtige grond, bergweiden, kleine beekjes en bossen kunnen allemaal in dit voertuig worden overmeesterd’, zei hij bij de lancering van de auto.

Het was geen doorslaand succes

Helaas zijn er maar twee exemplaren gebouwd, en dit is de enige Volkswagen T1 Half-track Fox die nog overeind staat. Kort nadat hij klaar was, verdween hij ogenschijnlijk van de aardbodem, om in 1985 weer te op te duiken in Wenen. Begin jaren negentig kocht Porsche de Half-track Fox. Hij werd vervolgens overgenomen door de ‘Bullikartei e.V’, een VW-busjesclub. Ze begonnen met de herstelwerkzaamheden, maar konden deze niet afmaken.

Toen kwam VW zelf om de hoek kijken. De afdeling Classic Vehicles kocht de Volkswagen T1 Half-track Fox in 2018 en restaureerde het ding van top tot teen. Hij werd zelfs opnieuw geschilderd in deze aantrekkelijke oranje tint. En zoals je kunt zien aan deze foto’s, gemaakt in februari 2022, is hij nog altijd ‘onmiddellijk herkenbaar’.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie