Het ligt redelijk voor de hand – en dat weten we omdat we het regelmatig doen – om de producten van Stellantis over één kam te scheren. Een Peugeot 2008 is een Opel Mokka is een Jeep Avenger is een Fiat 600, toch? Ze staan immers allemaal op hetzelfde platform met dezelfde insteek, gebruiken exact dezelfde techniek en hebben buiten vormgeving en enkele merk-specifieke opties weinig om handen om zich van elkaar te onderscheiden.

Wat hun respectievelijke marketingafdelingen er overigens niet van weerhoudt om dat te beweren: als we hen moeten geloven, is elk van deze auto’s volstrekt uniek en vooruitstrevend en wereldveranderend en geweldig. Je zou er soms een beetje sip van worden, en niet alleen vanwege dat soort holle blabla. Het is ook gewoon zonde dat we van tevoren al kunnen voorspellen dat ‘de nieuwe B’ ongeveer zo zal rijden en aanvoelen als ‘de nieuwe A’ van vorige maand.

Dit zijn merken die ooit groot werden met hun geheel eigen insteek, styling en/of rijeigenschappen, die je blind uit elkaar kon houden en die elkaar bevochten op overtuiging en merites, niet op een lichtsignatuur en een paar honderd euro prijsverschil.

Citroën C4 Hybrid 136 Plus moet de massa aanspreken

We snappen de financiële noodzaak, natuurlijk. We accepteren de situatie ook, want we stellen op prijs dat deze merken, waarvan sommige het anders niet hadden gered, er allemaal nog zijn. Maar dat betekent niet dat we niet soms verlangen naar een flonkerend lichtpuntje in de eenduidige massa. Je zou de Citroën C4 niet meteen naar voren schuiven als een van de meest aansprekende producten die Stellantis te bieden heeft.

Citroën C4 Hybrid 136 Plus zijkant links schuin achter

Toch hebben wij het gevoel dat deze auto zich heeft weten te ontworstelen aan de eenheidsworst. Dat het uitgaande model inderdaad veel mensen aansprak, blijkt uit het feit dat hij na een paar jaar nog steeds naar tevredenheid verkocht. Evengoed: deze aangescherpte facelift moet dat succes gaan voortzetten, en wij geven ’m goede kansen.

De Citroën C4 is keurig in lijn met Citroëns designtaal

Het langgerekte fastback-silhouet van de C4 is gebleven, maar de styling aan voor- en achterkant is in lijn getrokken met Citroëns meest recente designovertuiging. De koplampen zitten niet meer in een stel appelwangetjes onder de dagrijverlichting, maar erboven, en de algehele tekening laat de voorkant breder lijken. De achterzijde, met gestapelde led-streepjes, is nu ook net wat strakker en samenhangender dan voorheen.

Binnenin de Citroën C4 Hybrid 136 Plus krijgt de bestuurder een nieuw 7-inch tellerdisplay en een aangepast head-up glaasje voor z’n neus. De nieuwe Advanced Comfort-stoelen bieden betere laterale steun, belooft Citroën. In deze hybride uitvoering – er is uiteraard ook weer een volledig elektrische ë-C4 – krijg je flippertjes achter het stuur om een beetje mee te doen met de actie.

Citroën C4 Hybrid 136 Plus interieur dashboard

Er is een Sport-stand met stevige remwerking/regeneratie, maar als deze auto ergens niet om vraagt, is het sportieve input. Citroëns ‘vliegend tapijt’-bewering over hun onderstellen met hydraulische bumpstops is op lang niet al hun auto’s echt van toepassing; sommige zijn stiekem toch best stoterig. Maar deze C4 is daadwerkelijk zacht als boter.

De motor produceert zowaar een lollig roffeltje

Nog eens extra comfort is er door de verbeterde geluidsisolatie en het feit dat de elektromotor het driecilindertje regelmatig bijstaat. Dit hele hybrideproces verloopt zo soepel als je inmiddels mag verwachten, en mocht je toch een keer haast hebben, dan brengt de C4 zowaar een lollig roffeltje ten gehore. Hij is in principe snel genoeg, al is het kleine motortje bij tussenacceleraties snel buiten adem, zeker met wat mensen aan boord.

Voor de prijs van een Citroën C4 (hij is er in Nederland vanaf 32.450 euro voor de hybride en 35.215 euro voor de ë-C4; respectievelijk 25.550 en 33.500 euro in België) kun je ook een hoop ander moois krijgen. Maar we vragen ons af of je je daar even genoeglijk en met dezelfde ontspanning in zult verplaatsen. Als je valt voor deze Citroën C4 Hybrid 136 Plus, zul je hem absoluut verkiezen boven imposantere crossover-blobs.

En als je het merk Citroën een warm hart toedraagt, zul je blij zijn om te ontdekken dat ze, zelfs met een algemeen voorraadje bouwstenen en de beperkingen die die opzet met zich meebrengt, nog steeds auto’s met karakter kunnen bouwen.

Prijzen (NL / B)€ 34.750 / € 27.600
Motorinhoud1.199 cc
MotortypeDriecilinder turbo hybride
Vermogen136 pk / 100 kW, 230 Nm
AandrijvingVoorwielaandrijving, 6v automaat
Acceleratie0-100 km/u in 8,0 s
Topsnelheid210 km/u
Verbruik4,7 l/100 km
CO2-uitstoot107 g/km
Tankinhoud50 l (benzine)
Afmetingen (l x b x h)4.350 x 1.800 x 1.525 mm
Wielbasis2.670 mm
Gewicht1.328 kg
Bagageruimte380 / 1.250 liter

6 reacties op “Citroën C4 Hybrid 136 Plus: het is zowaar een echte Citroën (en dat is goed nieuws)”

  1. Heb jij de lagere school wel afgemaakt ? Wat een laag niveau schrijf (roeptoeter) je hier ! Verstand van auto’s heb jij totaal niet!

  2. Ik las.pas bij jullie dat het de hardst afschijvende auto is in zn klasse ik snap dat wel.wat n koets joh t is nog niet om met n zonnebril naar te kijken
    Doe.mij maar n Jappie.dan yaris cross of gewoon n lincq en co Franse trpeo 58000 km moter verrot ja laten staan die hap zeker met hybride lekker weg met koude motor en je geeft gas de snelweg op vol slaat de benzinemotor aan met alle gevolgen n van dien

  3. Je gaat me toch niet vertellen dat dit gedrocht serieus beter is dan de Tayron die maar 13/20 scoren. Niet heel geloofwaardig.

  4. Helaas nog steeds 0.5cm ruimte tussen de stoel en de middenconsole. Als een fors (dik) en lang persoon is het praktisch onmogelijk om de gordel dicht te klikken. Gemiste kans de stoelzittingen hadden mijn insziens minder vierkant gekund

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *