Nee, je bent niet de enige. Het is ons ook opgevallen. Eerst de BMW i5, nu deze Volkswagen ID.7 – zouden grote sedans langzaam maar zeker een comeback maken nu de Duitse merken zich elektrificeren? En zouden ze dan, met behulp van hun aangekondigde stationwagenversies, kunnen zorgen dat we weer gaan inzien dat niet alles op de wereld begint en eindigt met crossovers? Dat zou toch wat zijn.

Het was al een tijdlang duidelijk dat VW’s ID-topmodel boven de ID.4 en ID.5 een sedan zou worden. Oké, een ‘sedan’, met een vijfde deur. Net als de Tesla Model S. VW zet de auto zelf liever tegenover eerdergenoemde i5 en de Mercedes EQE. Dat lijkt nogal hoog gegrepen, tot je bedenkt dat de ID.7 zo’n 20 centimeter langer is dan een Passat – hij tikt nog net niet de 5 meter aan. En als we het merk mogen geloven, is dit qua technologie en rijeigenschappen het beste dat het MEB-platform tot nu toe heeft voortgebracht.

De Volkswagen ID.7 lijkt saai, tot je hem beter bekijkt

Het design van de ID.7 vergt bij ons wat gewenning. In eerste instantie vinden we ’m vrij anoniem. Dan realiseren we ons dat zijn voorkant eigenlijk erg fraai is, met een lage neus en sierlijke, ingetogen vormgeving. Maar wanneer we bij de achterkant belanden, komt deze juist wat streng, hoekig en afgeknot over.

De overhang is klein en de ruimte tussen het achterwiel en de zijruit vrij groot, waardoor de ID.7 al met al toch wat logger oogt dan je gezien zijn lengte en opzet zou verwachten. Wij zijn geen designers, dus luister vooral niet naar ons; maar de stationwagen, die VW al met lichte camouflage aan de wereld toonde en in Nederland 85 procent van de verkopen voor zijn rekening zal gaan nemen, is in onze ogen optisch beter in balans. Die ID.7 Tourer maakt tegen de zomer van 2024 zijn opwachting.

Er komt een goedkopere versie

Verder verschijnen er binnenkort een instapper met een prijs onder de 60 mille en een Pro S met een grotere accu (goed voor een actieradius van 700 kilometer). Later in het jaar mag je je verheugen op een snelle GTX-versie. Maar voor nu richten we ons op de eerste en enige ID.7 die je kunt kopen: de vrij complete Pro Business-uitvoering met 77-kWh batterij. Volgens opgave is dit pakket goed voor een actieradius van 599 kilometer, wat duidt op een heel keurig energieverbruik. We gaan het meemaken.

Over het rijden heeft VW vooraf het een en ander te zeggen. Termen als ‘uitzonderlijk comfort bij lange afstanden’, ‘superieure dynamiek’, ‘gevoel van connectie’ en ‘intuïtief weggedrag’ vliegen ons om de oren. Nou, dat zijn nogal wat claims. Maar het moet gezegd: met zijn lage zwaartepunt, lange wielbasis, geavanceerde ophanging en verbeterde progressieve besturing zou de ID.7 ons zomaar een bijzonder prettige rijervaring kunnen bezorgen.

De raamstijl is lager dan een crossover

Eerst maar eens instappen. Onze niet al te lange redacteur stoot spontaan zijn hoofd tegen de vlak liggende A-stijl. Dat krijg je dus na al dat crossovertesten. Binnenin wacht ons een geheel nieuw ontwikkelde interface. Het infotainment moet sneller en overzichtelijker werken, uitgebreider te individualiseren zijn, en jawel: de aanraaksliders voor volume en temperatuur zijn nu verlicht. ‘We hopen dat jullie er nu wel blij mee zijn’, aldus de VW–woordvoerder. Mogelijk doet de wereldwijde kritiek op de Golf en ID.3 hem nog steeds pijn.

Het is absoluut een verbetering. Het centrale scherm komt in eerste instantie wat druk over, met al zijn icoontjes, maar blijkt vlot en gemakkelijk te bedienen. Over het algemeen zitten dingen waar je ze verwacht, al hebben sommige vreemde keuzes het herontwerp overleefd. Zo zitten de knoppen voor de voor- en achterruitverwarming nog steeds tussen de bediening van de verlichting, links op het dashboard.

In het centrale scherm vinden we een paar bijzondere zaken: een droogfunctie voor je verregende kleren via de stoelventilatie en de mogelijkheid om de instellingen van de bestuurdersstoel over te zetten op de passagiersstoel. Handig als je afwisselt tijdens een lange rit. In het algemeen komt het ID.7-interieur functioneel en gepast zakelijk over. De pauze- en play-tekens op de pedalen vallen een beetje uit de toon.

De beenruimte achterin de Volkswagen ID.7

Door de wielbasis van net geen 3 meter heb je achterin volop bewegingsvrijheid. Omdat een aflopende daklijn en een hoge vloer-met-accu geen ideale combinatie zijn voor je hoofdruimte, is de achterbank iets achterover gekanteld. Een bekend trucje en in eerste instantie lijkt de houding prima, maar je zit nog steeds met die hoge vloer; bij een lange zit zullen sommigen steun bij de benen tekortkomen.

Onderweg valt vanaf moment één op hoe zacht en gemoedelijk de Volkswagen ID.7 is. We benoemen de stilte aan boord bij veel EV’s, maar hier treedt zelfs bij hoge snelheden nauwelijks weg- of windgeruis op. Het onderstel – onze testauto is uitgerust met de optionele actieve dempers – heeft bovendien verwenfactor 9.000. Gingen mensen maar zo meegaand en vriendelijk met elkaar om als de ID.7 met matig wegdek. De rijassistenten zijn duidelijk weer een generatie verder: de stuurhulp houdt de auto feilloos in het spoor en ‘voelt’ je hand op het stuur zonder dat je ’m om de zoveel tijd hoeft te bewegen.

Hoeveel pk heeft de ID.7?

Snel is de ID.7 niet per se. Met 286 pk op een gewicht van 2,2 ton is dat niet vreemd, maar in het ontluikende elektrische tijdperk zijn we inmiddels wel wat meer oempf gewend in deze prijsklasse. VW’s beweringen over het rijgedrag zijn echter niet ongegrond: de ID.7 vergt in alle modi de nodige stuurkracht om je betrokken te houden, en z’n lel van een carrosserie blijkt als het moet zowaar te kunnen dansen. Hoewel hij z’n gewicht niet zo goed weet te verbloemen als andere grote EV’s – bij het remmen en in korte bochten duwt hij stevig door – houdt dat doortimmerde onderstel de boel strak in de hand. Of je haast hebt of wilt cruisen, je beleeft een fijne, solide rit.

Wat verder opvalt: bij het opgegeven gemiddeld verbruik van 14,7 kWh/100 km komen we niet in de buurt, ook niet als we normaal doen. 18 à 19 lijkt realistischer, wat een actieradius van iets meer dan 400 kilometer zou betekenen. Dat is wel een erg groot verschil; misschien moeten we ’m nog eens op een andere plek testen dan in de bergen boven Marseille. Verder kun je je afvragen of deze VW – die betaalbaarder is dan de beoogde concurrenten, maar nog altijd niet goedkoop – als geheel hebberig genoeg maakt. Twee dingen zijn zeker: hij is meer ‘VW’ dan eerdere ID’s, en met de komst van de Tourer is hij straks in één klap nog vele malen kansrijker.

Volkswagen ID.7 Pro Business (2023) Specificaties


Motor
1 elektromotor
286 pk
545 Nm
77 kWh (accu)
Aandrijving
achterwielen
traploos
Prestaties
0-100 km/u in 6,5 s
top 180 km/u
Verbruik (gemiddeld)
14,7 kWh/100 km
Actieradius (opgave)
599 km
Laadtijd
8 uur bij 11 kW
28 min. bij 175 kW (5-80%)
Afmetingen
4.961 x 1.862 x
1.536 mm (l x b x h)
2.971 mm (wielbasis)
2.172 kg
532 / 1.586 l (bagage)
Prijzen
€ 63.990 (NL)
€ 66.340 (B)

Reacties

  • VwTop heeft op 3 januari 2024 geschreven:

    Zeer ondermaatse review. Snap niet hoe ze nu aan een cijfer van 14 op 20 zijn gekomen. Top Gear staat erom bekend geen fan te zijn van het merk Volkswagen. Zelfs niet als ze een sublieme wagen in elkaar zouden zetten. Dat zie je duidelijk in alle Top Gear reviews vh merk.

    Reageer
  • Peter van der Werf heeft op 3 januari 2024 geschreven:

    Ik heb een ID.4 en ik haal de fabrieksopgave gewoon al hangt het wel af van het weer. In de zomer zit ik er ruim onder en in de winter er boven. De ID.7 wordt een hele mooie auto en dan vooral als Tourer. Ik vind deze review niet echt positief want als ik mijn ervaringen in de ID.4 en verschillende andere EV’s meeneem dan lijkt dit een auto te worden die op alle fronten gewoon erg goed is, zonder misschien er op hele specifieke zaken uit te springen. Net als een Passat dus. Als mijn leaseperiode afloopt dan is dit zeker een optie.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)