De wetenschap is er nog niet helemaal uit waarom mensen graag juichen voor de underdog. De conclusies lopen uiteen van Schaden-freude (of leedvermaak, in goed Nederlands) als de grote favoriet verliest. Andere onderzoeken beweren dat de hersenen extra blije stofjes aanmaken als de underdog wint, omdat we meer plezier halen uit onverwacht succes. Helaas voor de mensen die zitten te wachten op dit shotje dopamine ten koste van de bekendste Volkswagen: de nieuwe Golf evolueert heel dociel naar de achtste generatie en lijkt zijn succesreceptuur, hoe voorspelbaar dan ook, niet los te laten. En waarom zouden ze ook? In Europa zetten ze al decennia een slordige half miljoen stuks per jaar weg. Het totale aantal verkochte Golfjes staat wereldwijd op 35 miljoen. Het grote gevaar komt uit eigen familie, waar de elektrische ID 3 staat te trappelen om het stokje over te nemen als de nieuwe favoriete hatchback van de wereld; maar dat duurt nog wel even.

Goed, even snel het uiterlijk. De nieuwe Volkswagen Golf 8 staat op vrijwel hetzelfde MQB-platform als de vorige Golf, met kleine aanpassingen. De totale hoogte nam af met 3,6 centimeter en dat is direct de meest ingrijpende dimensiewijziging. De wielbasis bleef hetzelfde, de totale lengte groeide net iets minder dan 3 centimeter en de breedte nam toe met een kleine centimeter. Alle carrosserie-delen zijn nieuw, waardoor de nieuweling net iets beter door de lucht snijdt. Parkeer de nieuwe Golf naast de oude, en je zult wel degelijk zien dat ze van elkaar verschillen.

Wat zijn de verschillen van de Volkswagen Golf 8?

Met alleen nieuwe wimpers op de standaard led-koplampen en een iets hurkende daklijn komt zelfs Volkswagen niet weg. De focus lag bij de nieuwe Golf op het interieur en de knoppengenocide die zich daar voltrok. Analoge naalden sneuvelden in alle uitvoeringen en een digitaal instrumentarium is voortaan standaard. Het 8,25-inch infotainmentscherm krijgt nog gezelschap van twee draaiknoppen, bijvoorbeeld voor het volume, maar kies je voor het grotere 10-inch scherm, dan verplaatst de volumecontrole zich naar onderen. Het volume bedien je door over een paneel te vegen, net als de temperatuur van de verwarming en zelfs het zonnedak. Voor wie zijn partner in de kroeg tegen het lijf liep en niet op een app, is tikken op de sliders ook mogelijk. De veegbediening werkt vrijwel feilloos, al gaat er niets boven een fijne draaiknop.

Mercedes zette met de A-klasse (en zijn grotere broers) de standaard voor interieurs met een doorlopend scherm, en daar kan de Volkswagen niet aan tippen. Het 10-inch scherm lijkt er achteraf bij te zijn gezet en vloeit niet helemaal lekker met het dashboard. De rest van het interieur is uitstekend afgewerkt, zoals je van de Golf gewend bent.

De knoppen voor het selecteren van de rij–modi, de verlichting en de parkeerassistenten verving Volkswagen door kleine aanraakpaneeltjes. Deze geven geen haptische feedback, maar door de snelle reactietijd van het systeem weet je snel genoeg of je raak tikte. Bij de R-line en de GTE vervangt Volkswagen zelfs de fysieke knoppen op het stuur door aanraakpaneeltjes; deze krijgen wél haptische feedback. De enige knoppen op het dashboard en in de deuren die de zuivering overleefden, zijn die van de ramen en voor de alarmlichten. En dat is puur omdat deze knoppen wettelijk echte knoppen moeten zijn, zo vertelde een VW-medewerker ons.

Gebarenbediening in de Volkswagen Golf 8

De Volkswagen Golf 8 is daarnaast voorzien van gebarenbediening. Het is ons welgeteld nul keer gelukt om dit met succes te gebruiken. Een medewerker van Volkswagen geeft eerlijk toe dat het niet heel best werkt. Het systeem had weinig prioriteit omdat Volkswagen denkt dat gebarenbediening niet de toekomst heeft. ‘Dat van BMW werkt een stuk beter, maar zij investeerden veel meer’, klinkt de conclusie. Volkswagen legt zich liever toe op spraakbesturing. Net als het opdringerige hulpje van de grote zoekmachine kun je de assistent tot leven wekken door de woorden ‘hé Volkswagen’ uit te spreken. Hierbij is het devies om wel even te oefenen op je uitspraak: de assistent spreekt op dit moment nog geen Nederlands. Volkswagen programmeerde een aantal intuïtieve comman-do’s zodat je kunt klagen over koude voeten of een beslagen voorruit. Dan stelt de Golf 8 de ventilatie zo af dat het ongemak wordt bestreden. De digitale assistent hoort bovendien waar het geluid vandaan komt en zal de temperatuur alleen instellen voor die zone. De commando’s beperken zich nu nog tot de navigatie, de temperatuur en de telefoon. Een rij-modus inschakelen of het schuifdak open doen lukt (nog) niet. Ook kun je de assistent niet verleiden tot het vertellen van een grapje of het uitdelen van een sneertje naar een ander merk.

Volkswagen pakte flink uit met een volledig nieuwe dieselmotor met dubbele AdBlue-injectie (dit zou tot 80 procent van de NOx laten verdwijnen), twee plug-in hybrides, twee bekende 1.0- en 1.5-benzinemotoren en een nieuwe mild-hybrid met de naam eTSI. Die laatste gebruikt het bekende principe van een elektromotor die dient als startmotor, generator en klein elektrisch hulpje bij het optrekken of het uitrollen. De toevoeging zit op de benzinemotor en werkt via een riem. We rijden voor deze test met die Volkswagen Golf 8 1.5 eTSI, die alleen met een DSG-bak leverbaar is. De grote DSG-pook mocht tezamen met alle knoppen ophoepelen en een micro-pookje – zoals Porsche dat ook heeft – kwam ervoor terug. Dit was niet louter een eis van de designafdeling, want door het ontbreken van een fysieke verbinding kan de Golf zichzelf in Drive zetten, wat weer handig is voor autonome toepassingen zoals volledig zelfstandig parkeren.

De motor in de Volkswagen Golf 8 is een oude bekende

De 1,5-liter viercilinder is een motor die we kennen van de Golf 7 en daar was het al een fijn strebertje dat soepel door de toeren klom. De kleine elektromotor zorgt onder in de toeren voor een extra duwtje, waardoor het turbogat nog verder wordt teruggedrongen. Tel daarbij de zeventraps DSG op en je hebt een fijne aandrijflijn die zelden tekortschiet, stil zijn werk doet en indien nodig het voorwaartse momentum biedt om keurig voor die ene vrachtwagen in te voegen. Mensen met een niet te stillen hang naar dynamiek kunnen wellicht beter wachten op de GTI, die een 2.0 krijgt. Bij het sportievere bochtenwerk voelt de motor wat kortademig en hij komt onderin net even iets tekort. Dat is bij concurrenten overigens niet anders. In de vorige generatie Golf was de 1.5 TSI marginaal sneller, dus bij ons bestaat het vermoeden dat de viercilinder iets werd geknepen voor een gunstiger verbruik, al zijn de uitstootcijfers nog niet bekend.

De handgeschakelde 1.5 zonder hybridetoevoeging is overigens (zelfs zonder razendsnelle DSG en zonder elektrokoppel) net zo snel naar de 100 km/u. Hoe dat precies zit, kon Volkswagen ons ook zo snel niet uitleggen. Je koopt de Volkswagen Golf 8 1.5 eTSI dus met name voor zijn souplesse én omdat ie tot wel 10 procent zuiniger zou moeten zijn dan de conventionele TSI.

De nieuwe Volkswagen Golf 8 is wendbaarder dan ooit

Waar Volkswagen enorm trots op is, is de wendbaarheid van de nieuwe Golf. Met een hoop grafieken en diagrammen laten ze zien dat de bochtensnelheid en de stabiliteit hoger ligt dan bij de vorige generatie. Een Nürburgring-rondetijd blijft gelukkig voorlopig even uit. En nee, de Golf 8 is niet plots een stug stuiterding geworden. In de basis is het een fijn en comfortabel vervoersmiddel met aangename stoelen. De optionele adaptieve dempers zijn zo zacht in te stellen dat het lijkt alsof je met lekke banden rijdt. In de Sport-stand zetten de dempers zich schrap en kun je na een ritje dat gesloten blikje fris in de middenconsole beter even laten staan. Stuur de Golf sportief een bocht om en de neus volgt braaf en paraat je commando op. De auto laat zich niet uit balans brengen en de stabiliteit is hoog. Hij voelt niet zo trefzeker en geplant als een bonafide hot hatch. In alle gevallen kiest Volkswagen voor de gulden middenweg tussen sportiviteit en comfort, zoals je van de Golf verwacht, want hij wil nog altijd iedereen te vriend houden.

In de Comfort-stand lijkt de Golf vreemd genoeg iets directer te sturen dan in Sport. En dat klopt, zo weet Volkswagen ons te melden. Er volgt een lastige uitleg over de weerstand van de stuggere dempers en de invloeden daarvan op het stuurgedrag. Een grappig detail: het maximaal aantal haalbare g-krachten ligt in de Comfort-modus hoger dan in de Sport-modus. De zitpositie is verder uitstekend en zowel de stoelen als het stuur zijn goed verstelbaar. Die stoelen zitten erg fijn en het uitschuifbare zitvlak is altijd een graag geziene gast voor langere mensen. Achterin kunnen passagiers prima zitten en ze hebben meer dan zat hoofdruimte, ondanks de afgenomen hoogte van de auto.

De Volkswagen Golf 8 mag dan, zoals in de afgelopen 30 jaar, niet de spannendste auto zijn om te zien of om in te rijden, maar je kunt hem maar op heel weinig fouten betrappen. Het interieur is door zijn moderne techniek zelfs een tikkeltje spannend te noemen en dat is misschien ook wel z’n grootste ‘maar’ in twintig jaar. Voor anderen zal het juist de reden zijn om wel een keer voor de burgerlijke Golf te kiezen. Het is niet een auto die mensen met passie zullen kopen, maar het is wel weer dé auto die mensen gaan kopen. De vraag is alleen: in welke tint grijs?

specificaties Volkswagen Golf 1.5 eTSI


Motor
1.498 cc
viercilinder turbo
150 pk @ 5.000 tpm
250 Nm @ 1.500 tpm
Aandrijving
voorwielen
7v automaat
Prestaties
0-100 km/u in 8,5 s
top 224 km/u
Verbruik (gemiddeld)
n.n.b.
CO2-uitstoot 108 g/km
Afmetingen
4.284 x 1.789 x 1.456 mm (l x b x h)
2.636 mm (wielbasis)
gewicht 1.380
380 / 1.237 l (bagage)
Prijzen
€ 36.782 (NL)
€ 31.760 (B)

Reacties

  • TG heeft op 27 januari 2020 geschreven:

    Wat een zonde van je tijd Mattijn.
    GAAAAP

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)