Dat Formule 1 een gevaarlijke sport is, staat buiten kijf. Met elke regelwijziging probeert de FIA de sport een beetje veiliger te maken met zaken als de halo en verbeterde barrières die de auto’s beter opvangen bij een crash. Specifiek bij de GP van Canada is er een gevaar dat, hoezeer ze het ook proberen te voorkomen, altijd op de loer ligt. Of eigenlijk, loopt.

Notre Dame Island, waar het Circuit Gilles Villeneuve ligt, is namelijk de woonplaats van veel bosmarmotten. Deze kleine knaagdieren hebben weinig respect voor de muren die om het circuit heen staan. We hebben al vaak gezien dat de beestjes oversteken als er F1-auto’s op het circuit rijden.

Een aanrijding is niet alleen sneu voor de bosmarmot, maar ook gevaarlijk voor de rijders, en we hebben al menig voorvleugel zien sneuvelen. Deze wandelende obstakels kunnen dus zomaar een ongepland tripje naar de pitstraat opleveren. Hierdoor krijgt de GP van Canada een soort Mario Kart-element (denk maar aan Koopa Beach), maar dan een stuk zieliger.

Om de kans op overstekend wild op het circuit te verkleinen, proberen de Canadezen voorafgaand aan de Grand Prix zoveel mogelijk bosmarmotten te vangen en tijdelijk ergens anders onder te brengen. Maar het is vrijwel onmogelijk om elke eilandbewoner te vangen, dus de coureurs moeten altijd op blijven letten. En de diertjes mogen zelf ook oppassen, anders halen ze de volgende Groundhog Day niet.

Hoe laat begint F1 in Canada?

Vrijdag 17 juni 2022
1e vrije training: 20:00 uur – 21:00 uur
2e vrije training: 23:00 uur – 0:00 uur

Zaterdag 18 juni 2022
3e vrije training: 19:00 uur – 20:00 uur
Kwalificatie: 22:00 uur – 23:00 uur

Zondag 19 juni 2022
Race: 20:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)