Het einde van het F1-seizoen komt in zicht. Dit weekend rijden de coureurs voor de derde week op rij. Hierna hebben we een weekje rust, gokken we op een interessante rentree van de GP van Las Vegas en houden we een week later de seizoensfinale in Abu Dhabi. Maar nu eerst, het laatste sprintweekend van dit jaar: de GP van Brazilië 2023.

Max Verstappen zal met wisselende gevoelens naar São Paulo afreizen. De Nederlandse coureur kende succesvolle optredens in Brazilië. De regenrace in 2016 zal nog in menig Hollands geheugen gegrift staan maar in 2021 won Verstappen. Minder ging het vorig jaar toen Verstappen in aanraking kwam met Hamilton. Daardoor kon George Russell zijn eerst overwinning boeken. Ook de race in 2018 ken je misschien nog, als het ‘Ocon-incident’.

Verstappen crash Ocon Brazilië 2018

Ocon geeft Verstappen een duw. Die zou hij later nog een terug krijgen | Foto: © Red Bull Content Pool

Wat moet ik weten over de GP van Brazilië 2023?

Interlagos is een klassieker op de F1-kalender, die sinds de eerste race nauwelijks gewijzigd is. Het is een krappe baan met naast het asfalt een combi van grind en gras. Het circuit – dat tegen de klok in gaat – ligt op een voormalig moerasgebied wat zorgt voor de glooiing. De bochten op Interlagos hebben ook prachtige namen. Wat te denken van de Senna-S, Descida do Lago (afdeling van het meer), Bico de Pato (eendenbek) en Murgulho (duiken).

Interlagos

Het baantje in São Paulo heeft wel wat weg van Zandvoort: hoogteverschillen, korte rechte stukken, snelle bochten die worden afgewisseld met krappe bochtjes. Daarom kijken we naar de resultaten van de GP van Nederland voor onze verwachtingen over Brazilië. Maar tijdens de eerste twee delen van de kwalificatie in Nederland regende het, net als tijdens een gedeelte van de race. De kans op regen in Brazilië wel iets minder, maar daarover later meer. We richting ons vooralsnog even op de Q3 van Zandvoort.

Daarin was Max Verstappen de snelste. Verstappen werd in Zandvoort gevolgd door Norris en Russell. De McLaren doet het vaak goed op banen met hogesnelheidsbochten. Eens zien of de paar snelle knikken het Oranje team naar voren kan brengen. Albon ging trouwens ook goed in Zandvoort. We gunnen het de Thaise-Brit om vooraan mee te doen.

Voor wie staat er veel op het spel?

Door de crash van Pérez tijdens de laatste GP is Lewis Hamilton tot twintig punten in het algemeen klassement genaderd. Het wordt nu dus écht tijd voor Pérez om te gaan scoren. Zijn stoeltje bij Red Bull zou er zelfs vanaf kunnen hangen. Achter Lewis staan Sainz en Alonso, beide op 183 punten. En iets zegt ons dat Sainz dit duel gaat winnen. Verder is Nyck de Vries de enige coureur die overall geen punten scoorden. We durven wel aan dat dit zo blijft.

Over De Vries gesproken, zijn oud-werkgever AlphaTauri had een geweldig weekend in Mexico. Daniel Ricciardo had een opleving waardoor hij als vierde mocht beginnen. Hij finishte uiteindelijk als zevende. Teammaatje Tsunoda ging ook lekker tot hij Pérez kopieerde en in bocht 1 een botsing veroorzaakte. Door Ricciardo staat AlphaTauri nu gelijk met Alfa Romeo bij de constructeurs. Eens zien wie die strijd om wat extra miljoenen gaat winnen.

Wat zegt Max Verstappen?

Verstappen vertelt op Verstappen.com over het baantje in São Paulo: ‘Interlagos is door het hoogteverschil erg leuk om te rijden. Dat er veel camber is, maakt het remmen tot een uitdaging. De kerbstones zijn nu moeilijker, omdat er een paar zijn aangepast. Bovendien is het circuit zwaar voor de banden en dat maakt het in sommige bochten spannend.’

Hoe is het weer op Interlagos in Brazilië?

Helaas krijgen we waarschijnlijk geen herhaling van 2016. Het kan wel gaan regenen bij de kwalificatie voor de race, en voor de sprintrace een dag later. Voor de rest van het weekend is het warm en bewolkt. Wie weet worden de weervoorspellers wel verrast door een onaangekondigde bui boven Interlagos.

Hoe laat begint F1 op Interlagos?

Vrijdag
Vrije training: 15.30 uur – 16.30 uur
Kwalificatie: 19.00 uur – 20.00 uur

Zaterdag
Sprint Shootout: 15.00 uur – 15.44 uur
Sprintrace: 19.30 uur – 20.30 uur

Zondag
Race: 18.00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)