We beginnen het F1-weekend in Brazilië met geweldig nieuws. De Formule 1 Grande Prêmio de São Paulo (zoals de race officieel heet) blijft tot tenminste 2030 op Interlagos. Geen vervelend stratencircuit in Rio of Brasilia, maar gewoon een regelrechte klassieker die nog langer op de kalender blijft. Hopelijk levert het Braziliaanse circuit ook dit weekend weer een interessant weekend op.

Voor het laatst dit jaar gebruikt de F1 het sprintraceformat. Dat wil zeggen: één vrije training en de kwalificatie of vrijdag, de sprintkwalificatie en -race op zaterdag en de hoofdrace op zondag. Hoe laat iedere sessie plaatsvindt, lees je onderaan dit bericht. Verder lijkt storm Ciarán – of een broer van hem – ook aanwezig te zijn op Interlagos. Er worden stormachtige weersomstandigheden voorspeld. In de regio is ook code oranje afgeroepen. Voorlopig valt het mee en kan de training in Brazilië gewoon doorgaan met droog weer.

De F1-coureurs driften erop los

Aan het begin van de sessie staat er een sterk windje. Daarnaast ligt er nog maar weinig rubber op de baan waardoor de grip matig is. Voeg daarbij op dat coureurs voornamelijk op de harde band rijden en je krijgt een waar driftfestijn. De auto’s kwispelen graag en bij het accelereren na een bocht gaan er dan ook verschillende coureurs dwars. Leuk voor ons, minder leuk voor de rondetijd.

Later in de sessie komen de medium- en zachte banden tevoorschijn en worden de tijden sneller. De baan wordt ook warmer en er ligt meer rubber, dus de grip verbetert aanzienlijk. Dat doet niet af dat Hülkenberg en Norris elkaar raken. Norris haalt de Haas in, in de laatste bocht terwijl Hülkenberg net aan wil zetten voor een snelle ronde. De McLaren stuurt laat in waardoor het rechterachterwiel contact maakt met het linkervoorwiel. Beide auto’s kunnen trouwens door zonder schade. Een vreemde actie van beide mannen.

Red Bull lijkt zich volledig te richten op de races. Zowel Verstappen als Pérez rijdt zo’n beetje de hele training in Brazilië op harde banden. Beide coureurs gebruiken twee verschillende setjes van de hardste banden. Red Bull rijdt zoveel mogelijk ronden om alles uit deze training te halen. Vorig jaar ging het bij Red Bull met de afstelling mis. Dat laat de kampioen niet twee keer gebeuren.

Andere teams kiezen er wel voor om zachtere banden uit te testen. Vandaar ook dat je coureurs als Hülkenberg, Stroll en Gasly vooraan vindt in de uitslag. Wanneer de zwart-wit geblokte wordt gezwaaid, heeft Sainz de snelste tijd genoteerd. Vanavond gaan we zien of hij dit tempo kan vasthouden en mee kan doen om pole position.

Uitslag van de vrije training voor de GP van Brazilië 2023

 1. Sainz
 2. Leclerc
 3. Russell
 4. Hülkenberg
 5. Albon
 6. Stroll
 7. Gasly
 8. Zhou
 9. Sargeant
 10. Magnussen
 11. Alonso
 12. Hamilton
 13. Tsunoda
 14. Ricciardo
 15. Ocon
 16. Verstappen
 17. Bottas
 18. Pérez
 19. Norris
 20. Piastri

Hoe laat begint F1 op Interlagos?

Vrijdag
Kwalificatie: 19.00 uur – 20.00 uur

Zaterdag
Sprint Shootout: 15.00 uur – 15.44 uur
Sprintrace: 19.30 uur – 20.30 uur

Zondag
Race: 18.00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)