Max Verstappen gaat onwetend de kwalificatie van Brazilië in. De drievoudig F1-kampioen richtte zich tijdens de training volledig op het testen van de harde band. Maar misschien krijgt Verstappen wat hulp van de Braziliaanse weergoden. Er hangen donkere wolken boven Interlagos. Voor het tweede deel van de kwalificatie is regen voorspeld.

Q1

Het begin van de kwalificatie wordt uitgesteld. Niet vanwege stormachtige weersomstandigheden, maar doordat er nog wat brokstukken op de baan liggen van de training van de Porsche Supercup. Wanneer de lampen op groen gaan, is baan droog en kunnen de coureur gewoon op slicks naar buiten. Max Verstappen meldt al vroeg een probleem. Hij zegt last te hebben van hetzelfde probleem als in Mexico. De auto stuitert alle kanten op.

Met nog tien minuten te gaan, krijgt Charles Leclerc het bericht dat het over een minuut of drie, vier begint te regenen. Nu een goede ronde neerzetten is een noodzaak. Wanneer de eerste druppels vallen, kun je het vergeten. Met nog twee minuten te gaan, merkt de engineer van Stroll de eerste regendruppels op.

Veel regen is het echter niet. Tot aan de sessie blijven coureurs zich verbeteren. Daarom wil iedereen nog een keer naar buiten voor een snelle ronde. Drukte in de pitsstraat dus. Daar hebben Tsunoda en Verstappen geen zin in. Sinds afgelopen week mag je de auto voor je inhalen in de pits als ie stil staat. Tsunoda en Verstappen maken hier gebruik van. Voor de Japanse coureur zorgt de inhaalactie niet voor een plekje in Q2. Hij valt samen met Ricciardo, Bottas, Sargeant en Zhou af.

Q2

Verder met de top vijftien. Nog voor Verstappen de pitstraat is uitgereden, meldt zijn maatje ‘GP‘ over de boordradio dat er ‘lichte druppels’ vallen. Voorlopig kunnen de regenbanden dus lekker in hun dekentjes blijven liggen. Na de eerste snelle rondjes zijn de gaten verschrikkelijk klein. Verstappen is de snelste gevolgd door Norris op 0,1 seconde, gevolgd door Piastri op 0,1 seconde, gevolgd door Pérez en Stroll op twee tienden. Dit belooft veel goeds voor Q3.

Voor het zover is eerst maar eens zien wie zich voor het einde van de kwalificatie weet te, eh, kwalificeren. Zoals iedere week worden de tijden sneller richting het einde van de sessie. Maar nog altijd is er de dreiging van regen. Alonso en zijn Aston Martin lijken hun oude vorm terug te hebben. Alonso krijgt te horen dat hij de vierde tijd heeft gereden. ‘Wow!’, reageert de oude vos verrast.

Alexander Albon rijdt een leuk rondje, maar zijn tijd moet ie inleveren, omdat hij buiten de baan is geweest. In tegenstelling tot de norm zorgen de donkere wolken boven het circuit voor een koudere baan en dus moeilijkere omstandigheden om je tijd te verbeteren. Alleen Leclerc weet zijn tijd wat aan te scherpen. Hieronder zie je de uitvallers.

Q3

We spraken eerder vandaag al over donkere wolken, maar nu is het gitzwart boven de baan. ‘Het is nacht’, zegt Alonso hierover. Toch valt er aan het begin van Q3 nog geen regen. Snel een zo perfect mogelijk rondje gaat belangrijk zijn. De wind neemt toe wat nog een extra variabel is om de coureurs het extra lastig te maken. Mede daardoor schiet de eerste coureur van de baan nog voor de eerste wolk begint te tuffen.

Oscar Piastri schuift er in de laatste bocht af. Daarachter is Pérez bezig om een ronde op de borden te krijgen. Hij zit achter Piastri en moet daarom zijn ronde afbreken. Zuur voor de Red Bull-coureur. Er zijn nog een minuut of zes te gaan, maar er bestaat geen kans dat iemand naar buiten gaat. Het duurt even, maar met nog vier minuten en 19 seconden te gaan, laat de wedstrijdleiding, de rode vlag zien.

Bij Aston Martin zullen ze niet balen van de horrorbui. Stroll staat op P3 met Alonso er vlak achter wanneer de hel losbreekt. Maar op P1, daar staat de onbetwiste leider van het F1-veld: Max Verstappen. Een bijzonder einde van de kwalificatie in Brazilië. Door de storm worden de coureurs zelfs binnen geïnterviewd. Eens zien wat de rest van dit weekend in petto heeft.

Update 23.50 uur: Russell, Ocon en Gasly hebben alle drie een gridstraf gekregen, omdat ze onnodig langzaam hebben gereden.

Uitslag van de kwalificatie voor de GP van Brazilië 2023

 1. Verstappen
 2. Leclerc
 3. Stroll
 4. Alonso
 5. Hamilton
 6. Norris
 7. Sainz
 8. Russell
 9. Pérez
 10. Piastri
 11. Hülkenberg
 12. Magnussen
 13. Ocon
 14. Albon
 15. Gasly
 16. Tsunoda
 17. Ricciardo
 18. Bottas
 19. Sargeant
 20. Zhou

Hoe laat begint F1 op Interlagos?

Zaterdag
Sprint Shootout: 15.00 uur – 15.44 uur
Sprintrace: 19.30 uur – 20.30 uur

Zondag
Race: 18.00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)