Voordat corona de boel kwam verstoren, zou de GP van Nederland een gigantisch feest moeten worden, inclusief een podium en groot artiesten. Dit jaar is er gelukkig veel meer mogelijk en je weet zeker dat het oranjeleger er sowieso een goede fuif van gaat maken. Maar er is nog één sfeermaker die het tot het ultieme feest kan maken: als Max Verstappen op Zandvoort al de F1-kampioen van 2022 wordt.

In de podcast F1 aan Tafel vertelt Robert van Overdijk, de algemeen directeur Circuit Zandvoort, dat Max Verstappen dit jaar op Zandvoort theoretisch al F1-kampioen van 2022 kan worden. Aan zijn stem kon je al horen dat hij de kans niet heel groot acht – al is iedereen het eens dat het geweldig zou zijn. Tijd om eens in de cijfertjes te duiken.

Wat moet Max Verstappen doen om op Zandvoort de F1-kampioen van 2022 te worden?

Als hij tijdens de GP van Nederland over de finish gaat, moet hij een voorsprong van 190 punten hebben op de rest van de rijders om daar al kampioen te worden. Want zelfs als een andere rijder dan alle zeven overige races zou winnen (inclusief de sprintrace) en overal de snelste tijd zou pakken, zou hij Max niet kunnen inhalen.

Momenteel staat Max Verstappen met 175 punten op de nummer één. Dat is een voorsprong van 46 punten op Perez en 49 punten op Leclerc. Hij moet dus 144 punten uitlopen op Perez en 141 punten uitlopen op Leclerc. En daar heeft Max maar zes races de tijd voor. Hij zou bijvoorbeeld alle races moeten winnen om 150 punten te pakken. Wel staat er nog een sprintrace (8 punten) op de agenda en voor elke snelste raceronde is er nog 1 puntje te winnen.

De punten pakken is niet het probleem, het uitlopen wel

Nu is het niet ondenkbaar dat Max Verstappen die 150 punten gaat pakken, maar de eerste negen coureurs die na hem finishen, krijgen ook nog altijd punten. Het uitlopen op de rest in het kampioenschap is dus een flinke opgave. Noem het gerust onmogelijk. Dat Leclerc nog een paar keer uitvalt met nul punten, is statistisch niet onmogelijk, maar dat beide coureurs de komende zes races in de pits doorbrengen, is niet realistisch.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)