Alle data van de 3e vrije training op een natte baan is verwerkt, dus de teams zijn klaar voor de kwalificatie voor de GP van Zandvoort 2023. De VT3 kende een paar rode vlaggen als gevolg van schuivertjes, hier en daar sneuvelde een voorvleugel, Alonso was snel, Ferrari langzaam, Max de snelste en Albon heel vlot. Allemaal geen garantie voor wat er in de kwalificatie gaat gebeuren, maar een indicatie is het zeker.

Bij de start van de kwalificatie is het circuit grotendeels nat, de stevige wind en de auto’s zorgen er wel voor dat het begint op te drogen. Maar er zijn buien in aantocht, de regenkans bij aanvang is 60 procent. En tijdens de eerste rondjes wordt er links en rechts al gelijk wat grind geschept, ook door Verstappen. Hij klaagt over de boordradio totaal geen grip te hebben. Staat de auto al op de droogweer-setup? Want de setup mag niet meer veranderd worden: wat je kiest tijdens de kwalificatie, heb je ook tijdens de Formule 1-race.

Maar langzaamaan kruipt er wat temperatuur in de inters en klokt iedereen betere tijden. De McLarens doen het goed, Ablon zet z’n Williams weer bij de grote jongens. Na Q1 vallen Bottas, Lawson, Ocon, Magnussen en Zhou buiten de top 15. En Albon zet de snelste tijd neer, met nieuwe inters, gevolgd door Verstappen. Leclerc trekt z’n auto op de valreep op de 14e plek de streep over, met pijn en moeite, en een paar sneren over de boordradio richting z’n team.

Beetje regen in Q2, met een beetje natte baan

Omdat er tijdens het tweede deel van de kwalificatie regen wordt verwacht, is het zaak zo snel mogelijk een tijd neer te zetten. Laat dat maar aan Red Bull over; die zorgen ervoor dat Verstappen en Perez als eersten de baan op gaan. Verstappen doet wat ie moet doen en zet de snelste tijd. Een groot deel van de coureurs gaat halverwege naar binnen voor een nieuwe set inters, en sommige stukken van de baan bieden al kansen op slicks, want droog. Maar er wordt ook nog gedrift met inters dus geen team durft een wissel aan.

Verstappen gaat met nog anderhalve minuut op de klok over naar nieuwe inters voor een ultieme snelle ronde. Albon zit er weer goed bij, samen met Piastri en Russell. Maar Verstappen is weer het snelst, gevolgd door Piastri, Albon en Alonso. De afvallers in Q2: Hulkenberg, Gasly, Tsunoda, Stroll en heel verrassend, Lewis Hamilton.

Q3 zonder Hamilton dus

De allesbepalende kwalificatiesessie voor de Formule 1-race van de Grand Prix van Nederland is een beetje roulette. Een paar teams gooien slicks onder de auto, een paar teams blijven op inters, bedoeld voor een natte baan. Verstappen begint op z’n inters, maar wil na een rondje naar slicks. Want het circuit is precies op de ideale lijn inmiddels droog gereden. Maar met nog acht minuten op de klok, vliegt Sargeant, op slicks, eraf en wordt de race tijdelijk stilgelegd. De klap is hard, met een pirouette de muur in, in de Gerlach-bocht. Einde oefening voor z’n auto, die weer snel is weggehaald, maar de muur moet nog wel even gerepareerd worden.

Na tien minuten timmeren staat de boel weer recht en gaan de resterende negen auto’s de baan weer op. Maar na vier minuten kegelt Leclerc z’n auto de muur in, in bocht 9, de vroegere Renault-bocht, waar bijna nooit iemand eraf gaat. Afijn, weer een rode vlag. En de banden koelen af, verliezen grip. Na een paar minuten is de auto van Leclerc weggehaald en resteren nog vier minuten om de startrij voor de race van morgen te bepalen. Dus een rondje. En wat denk je? Kijk hieronder…

Uitslag kwalificatie van Zandvoort 2023

  1. Verstappen
  2. Norris
  3. Russell
  4. Albon
  5. Alonso
  6. Sainz
  7. Perez
  8. Piastri
  9. Leclerc
  10. Sargeant

Hoe laat begint de F1 op Zandvoort?

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie