Voordat we doorschakelen naar de 3e vrije training van Zandvoort even een heel snelle recap van gister toen de 1e en 2e vrije trainingen van Zandvoort 2023 werden gereden. Sainz slaat de VT1 over om de kans te bieden aan een zogenaamde rookie (verplicht voor elk team om jonge coureurs aan de Formule 1 te laten ruiken). Hulkenberg vliegt in VT1 van de baan af, en Verstappen schiet een stukje door het grind maar zet wel de snelste tijd neer.

Tijdens VT2 gaat Piastri eraf, de muur in, en Ricciardo die Piastri wil ontwijken, vliegt daardoor ook de muur in. De gouden regel vlak voordat je crasht en niets meer kunt doen is: handen van je stuur en naar je borst brengen. Ricciardo houdt z’n handen echter aan het stuur waardoor die een klap krijgen en hij een middenhandsbeentje breekt. Wat einde oefening voor de GP van Zandvoort betekent voor de Australiër, als het gaat om racen.

De Nieuw-Zeelands autocoureur Liam Lawson vervangt Ricciardo de rest van het weekend. Sainz gaat er later ook af, tijdens zijn eerste training op Zandvoort, de grindbak in, maar weet zich er weer uit te ploegen. Norris zet met z’n McLaren de snelste tijd in VT2, Max vlak daarachter, en daarachter verrassend Albon in z’n Williams. Een snelle conclusie na VT1 en VT2: Ferrari en Aston Martin zijn prut, Mercedes steady maar blijft tekort komen.

Oer-Hollands weer: regenjasjes, plu’s en wind

Over naar vandaag voor de 3e vrije training in Zandvoort 2023. Het is lekker oer-Hollands strandweer, dus behoorlijk wat wind, het regent een beetje voor de start, in de paddock liggen plassen, mensen hebben regenjasjes aan en steken plu’s op. Verstappen benadrukte gisteren nog maar eens, tijdens een van zijn interviews, dat ie het wel prima vindt als het wat regent. Wat mooi is, want de baan is nat. Dus Verstappen schiet als eerste de baan op, op full wets. En mist na een paar rondjes op een haar na een muur nadat z’n auto uitbreekt.

Na 10 minuten schiet Magnussen eraf en wordt de race stilgelegd omdat z’n auto in de modder staat. De plek: de Hugenholtz-bocht. Die loopt wat omhoog, heeft wat weg van een kombocht, en die is, zeker bij regen, tricky. Alle teams gaan naar binnen, en puzzelen over de banden en de set-up van de auto. Want dit is het laatste moment om te bepalen hoe je de auto het asfalt op zet. Wat je hanteert bij de kwali die straks volgt, moet je ook hanteren bij de race, er mag niet meer veranderd worden. En niemand heeft een idee of het straks bij de kwalificatie en morgen bij de race gaat regenen.

Het wordt maar niet droog bij VT3 van de GP van Zandvoort

Zo’n beetje halverwege VT3 vliegt Zhou eraf in z’n Alfa, en staat gelijk tot z’n oksels in het grind, dus weer een code Rood, en dus gaat iedereen weer naar binnen. Maar de officials zijn rap op Zandvoort dus de kranen worden uitgerold om de boel weg te takelen en weer schoon te krijgen. Ondertussen staat Verstappens tijd van 1.25.197 die hij aan het begin neerzette nog steeds als snelste tijd, en reed een groot deel van de coureurs nog helemaal geen tijd.

Ocon en Lawson slopen hun voorvleugel door muurtjes aan te tikken, en Norris heeft dan de snelste tijd, net voor zijn teamgenoot Piastri. De baan is dan nog steeds nat en na een kleine pauze, met nog een minuut of 8 te gaan, zetten alle coureurs nog een keer aan voor een snelle ronde, en het vergaren van data. Leclerc tikt ook even een muur aan, en Verstappen glibbert naar de snelste tijd, die hij een rondje later nog even dik verbetert. De Aston Martins zijn er weer wat bij, en Ferrari leek een beetje bij te trekken maar blijkt weer te langzaam. Verstappen duikt de laatste secondes nog even door een grindbak.

Uitslag 3e vrije training in Zandvoort 2023

 1. Verstappen
 2. Russell
 3. Perez
 4. Alonso
 5. Hamilton
 6. Albon
 7. Piastri
 8. Bottas
 9. Leclerc
 10. Norris
 11. Gasly
 12. Sainz
 13. Tsunoda
 14. Sargeant
 15. Hulkenberg
 16. Ocon
 17. Stroll
 18. Lawson
 19. Zhou
 20. Magnussen

Hoe laat begint F1 op Zandvoort?

Zaterdag
Kwalificatie: 15:00 uur – 16:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie