Het is droog voor de Formule 1 van Zandvoort 2023. Althans bij de start, want er is wel wat regen op komst, al kan dat net langs in plaats van over het circuit waaien. Na alle carnavaleske toestanden met DJ’s en André Rieu en het Wilhelmus, trappen 20 coureurs af voor de GP van Nederland. Met 105.000 toeschouwers die vrijwel allemaal een oranje snuisterij hebben aangetrokken, opgezet of omgebonden.

Zoals je gister wellicht al las, is Ricciardo vervangen voor Liam Lawson, want Ricciardo loopt in een mitella. Verder niks nieuws onder de achter wolken verstopte zon. Max Verstappen pakte gister met twee vingers in z’n neus de pole position, voor Norris en Russell. Dus klokslag 15.05 uur knallen de F1-machines met Max als leider van hun plek richting de beruchte Tarzan-bocht van de Dutch Grand Prix voor 72 rondjes racen.

Iedereen overleeft die eerste bocht, Alonso pakt plekje 3 af van Russell, en het begint gelijk hard te regenen. Terwijl iedereen op slicks staat. Nog voor de eerste ronde verreden is, schiet een aantal coureurs de pits in voor intermediates om wat grip te krijgen, waaronder Perez. De rest rijdt letterlijk op eieren. Waaronder Russell, Norris, Piastri en Albon, want Verstappen is in rondje 2 naar binnengekomen voor regenbanden. En in ronde 3 neemt Perez, op z’n inters, de leiding al over.

Regen aan / regen uit op Zandvoort

Na ronde 6 staan 15 coureurs op inters en begint het langzaam op te drogen, de regen is opgehouden. Dus het is wachten op het omslagpunt om weer terug te gaan naar slicks (softs of mediums voor nu). Ondertussen trapt Verstappen met z’n inters als een malle richting leider Perez, zijn rondetijden laten zien waarom Perez dit seizoen een bijrol speelt. De heren die nog op slicks rijden, staan inmiddels – na rondje 8 – op een minuut achterstand dus het veld is echt uit elkaar gerukt door de spetters in ronde 1. Maar die hoeven straks, als het echt droog wordt, niet terug te wisselen.

In rondje 12 van de Formule 1 van Zandvoort 2023 komt Verstappen vanaf de tweede plek binnen voor softs. Maar hij heeft nu al zo’n voorsprong ten opzichte van de rest, dat ie tweede blijft. Perez pakt ook softs in rondje 13 waardoor Verstappen terug is aan de leiding – de beruchte undercut. Achter de Red Bulls zit Alonso, die net als de rest van het veld, ook weer terug is op slicks. En Russell vraagt zich af waarom hij geen 3e maar 18e ligt terwijl de spetters weer terugkomen, en een minuut later weer weg zijn. De afgelopen dagen hoorden we veel gemurmel over dat er op Zandvoort eigenlijk niet in te halen valt, maar werkelijk de een na de ander haalt elkaar in.

In ronde 16 vliegt Sargeant met z’n Williams in de Masters-bocht de omheining in, wat een safety car geeft. Veel coureurs duiken de pits weer in voor medium of harde banden, en het hele veld kruipt lekker naar elkaar toe. Voor de toeschouwers – thuis of ter plekke – is het echt een feest om naar te kijken, zoveel gebeurt er. Na 5 rondjes achter de safety car is de door Sargeant vervormde muur weer recht getimmerd, en kan Verstappen beginnen met wat hij het hele seizoen al doet: wegrijden van de rest. Al is dat op het relatief korte circuit van Zandvoort niet zo maar gedaan.

Top 3 van de start totaal verscheurd

Russell, die dus als 3e startte, ligt na 30 rondes op plek 17. Norris, die op plek 2 vertrok, ligt op datzelfde moment op plek 10. Albon, die als 4e startte ligt nu 6 en eigenlijk heeft alleen Alonso, die als 5e van start ging, progressie geboekt. Want hij rijdt na 30 rondjes 3e. Teamgenoot Stroll: plek 18. De baan is inmiddels lekker droog, en nog steeds vindt de ene na de andere inhaalactie plaats.

Norris knokt om plekken terug te winnen, Piastri ook, en Hamilton doet z’n best om Norris zenuwachtig te maken. Ferrari heeft Sainz op 5 en Leclerc, met wat schade aan zijn auto, op 15 – niet heel best. Hij krijgt zelfs aanvallen van rookie Lawson te verduren. In rondje 42 helpt Ferrari Leclerc uit z’n lijden, de auto wordt de garage ingereden. Vanuit de pitmuur roepen verschillende teams met enige regelmaat dat er regen op komst is. De buienradars laten wel wat aankomende spetters zien, maar halverwege de race is het nog steeds droog bij de Formule 1 van Zandvoort 2023.

In rondje 49 komt Alonso, dan 2e, binnen voor een stop die zo ruk gaat dat én Perez én Sainz ‘m voorbij gaan. Perez en Verstappen gaan er een ronde later achteraan voor een pitstop, en nemen plek 2 en 1 weer in beslag. Waarschijnlijk zijn de boordradios van Alonso dan even niet geschikt voor jeugdige kijkers. Als een woeste beukt Alonso zich in 2 rondjes met stoom uit z’n oren weer langs Sainz. Maar de aansluiting met Perez is ie kwijt. Voor nu, want flinke regenbuien lijken nu tegen het einde van de race het circuit te gaan teisteren.

Lekker nat einde, race valt even stil

Na alle twijfels en overdrijvende regenwolkjes is het in rondje 61 dan zover: vette regen. Perez komt naar binnen alleen staat z’n team niet klaar met de juiste bandjes. Kostbare secondes worden verloren. Verstappen besluit, terwijl iedereen naar binnen gaat, een extra rondje buiten te blijven, maar in ronde 62 staat hij ook op intermediates. Niemand kiest voor de full wets – dat schijnt niks te zijn zolang het geen extreme en aanhoudende hoosbui is. Perez schiet ook nog eens van de baan waardoor Alonso in ronde 63 plek 2 pakt en Gasly op z’n staart komt. Als Perez in de Tarzan-bocht terug de baan op gaat, rijdt hij ook nog verkeerd, dat kan ‘m nog een straf opleveren. Hij heeft ook nog de muur geraakt in de Tarzan waardoor z’n achtervleugel wat verwrongen is.

Het wordt nu echt chaos want het gaat plots hozen. Twee Alfa’s schieten van de baan, Hamilton ook, Verstappen komt gelijk binnen voor full wets, en het regent nu echt zo hard dat er gelijk een Code Rood komt. Dus de race wordt stilgelegd in ronde 64, want Zhou is keihard rechtdoor gegaan in de Tarzan en kan naar huis. Maar z’n auto moet weggetakeld worden en de muur die hij sloopte moet ook gerepareerd worden. De coureurs kunnen dus even een plasje gaan doen terwijl race-control aangeeft dat er een herstart komt als de race hervat wordt voor rondje 65.

Nadat alle 105.000 bezoekers een sanitaire stop hebben kunnen maken, wordt de race voor de laatste rondjes hervat. Met een rollende start, twee rondes achter de safety car, en iedereen moet op intermediates rijden want de baan is nog drijfnat. En er is lichte regen op komst, maar eind ronde 66 barst de race weer los. Waarbij Alonso direct op de kont van Verstappen kruipt en Perez 5 seconden aan zijn broek krijgt wegens te hard rijden in de pits. En Russell valt uit na een kusje van Norris.

Tegen rondje 70 heeft iedereen z’n banden op temperatuur en de baan in de vingers, voor zover mogelijk, en rijdt Verstappen rustig aan weg van Alonso. En wint voor de derde keer in drie jaar de Formule 1 van Zandvoort. Knap.

Uitslag Formule 1 van Zandvoort 2023

 1. Verstappen
 2. Alonso
 3. Gasly
 4. Perez
 5. Sainz
 6. Hamilton
 7. Norris
 8. Albon
 9. Piastri
 10. Ocon
 11. Stroll
 12. Hulkenberg
 13. Lawson
 14. Magnussen
 15. Bottas
 16. Tsunoda
 17. Russell
Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie