Het is inmiddels tien jaar geleden dat McLaren voor het laatst meevecht om de wereldtitels in de F1. In dat decennium sleet het team motoren van Mercedes, Honda en Renault om uiteindelijk weer terecht te komen bij Mercedes. Het is voor de oudere generatie F1-kijkers misschien niet voor te stellen, maar een deel van de tieners van nu hebben nog nooit een F1-kampioenschap naar McLaren zien gaan.

De laatste eindoverwinning stamt uit 2008. In de laatste ronde van de laatste race wint Lewis Hamilton toen het coureurskampioenschap. Nu is McLaren niet meer het merk van toen. Zak Brown verving Ron Dennis waarmee een (inmiddels niet meer zo frisse) frisse wind door de fabriek in Woking waait. Tegenwoordig is McLaren een trendy merk dat zich met name richt op de jeugdige doelgroep van de F1.

Wat valt op aan de MCL60?

Nou, in ieder geval de naam. Voorgaande jaren liep het getal achter MCL netjes op tot 35. Dit jaar maakt McLaren een sprong naar 60. Dat komt doordat het dit jaar zestig jaar geleden is dat Bruce McLaren zijn raceteam opricht. In die zestig jaar heeft het merk, de kleur papaya-oranje toegeëigend. Ook de McLaren F1-auto van 2023 draagt grotendeels die kleur.

Coureurs McLaren in 2023

Een jeugdig team,dus. McLaren heeft zelfs het jongste coureursduo van de grid. Laten we beginnen met de rookie, Oscar Piastri. Het racetalent uit Australië maakte indruk in de opstapklasses naar de F1. In zijn eerste seizoen in de F3 wint hij het kampioenschap. Het jaar daarna doet hij dat dunnetjes over in de F2. In 2022 kijkt hij vanaf de zijkant toe bij Alpine, maar nu wordt de jonge hond losgelaten.

Het zal niet gemakkelijk worden voor Piastri. Hij stapt in naast Lando Norris. De Brit begint aan zijn vijfde F1-seizoen. In voorgaande jaren bewijst Norris een constante coureur te zijn. Voorlopig wacht hij nog op zijn eerste overwinning, maar die zal niet ver weg zijn. Toch blijft de vraag om Norris hangen: is ie nou zo goed of vallen zijn teamgenoten zo tegen?

Welke plek eindigde McLaren in 2022?

Een teamgenoot van Norris die in ieder geval tegenviel, is Daniel Ricciardo. Week na week deklasseerde Norris zijn goedlachse collega. Uiteindelijk reed Norris 112 punten bij elkaar. Ricciardo kwam niet verder dan 37 punten waardoor Norris ruim drie keer zoveel punten scoorde als Ricciardo. Mede daardoor verloor McLaren de strijd met Alpine om de vierde plaats.

Zak Brown ziet geen toekomst meer in Ricciardo en besluit in augustus al om bekend te maken dat de Australische coureur op zoek moet naar een nieuwe baan. Ricciardo vindt een plaatsje bij Red Bull als derde coureur. Oscar Piastri zag zijn kans schoon om te tekenen bij McLaren na wat Twitter-hommeles met zijn oud-werkgever Alpine. Ook zo benieuwd wat ie gaat doen dit jaar?

Andere F1-auto’s voor 2023

Red Bull: RB19

Red Bull F1-auto 2023 RB19

Haas: VF23

Haas F1 VF-23

Alfa Romeo: C43

Alfa Romeo F1-auto 2023 C43 schuin voor

Williams: FW45

Williams F1-auto 2023 FW45 schuin voor

AlphaTauri: AT04

AlphaTauri 2023 schuin voor

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)